Dom naroda: Podržana obustava plata poslanicima i delegatima koji neopravdano izostaju sa sjednica

8
Foto: Klix.ba

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji se odnosi na obustavu plate za poslanike i delegate u slučaju neopravdanog nedolaska na sjednice.

Za ovaj prijedlog Predstavničkog doma glasala su dva člana Komisije, jedan je bio protiv, a dva uzdržana.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić ukazao je da je dužnost poslanika i delegata da prisustvuju sjednicama domova i komisija, ali da su do sada, uprkos odsustvu, primali plate.

– Ovim prijedlogom planira se obustava isplata plata za one koji bez opravdanja ne dolaze na sjednice – rekao je Zvizdić.

Ovaj zakonski prijedlog prethodno danas nije podržala Ustavnopravna komisija Doma naroda.

Komisija nije podržala, u prvoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, a koji se odnosi na pitanje visine otpremnina prilikom odlaska u penziju zaposlenih u institucijama BiH.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, dostavljen od Predsjedništva BiH.

K znanju je primljen Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prvih šest mjeseci 2021. godine, koji je dostavilo Predsjedništvo BiH.

Komisija je usvojila i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Protiv ovog izvještaja glasala je predsjedavajuća Komisije Snježana Novaković Bursać, koja je navela da je nedopustivo i neustavno da se za određene preporuke navodi kako ih trebaju sprovesti niži nivoi vlasti.

„Nisu zajedničke institucije, pa ni Kancelarija za reviziju, nadležni da naređuju Republici Srpskoj, Federaciji BiH i kantonima jer to nije njihova ustavna nadležnost“, poručila je Bursaćeva.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji efekta o temi „Praćenje realizacije preporuka revizije učinka ‘Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH'“, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji efekta a o temi „Praćenje realizacije preporuka revizije učinka ‘Upravljanje carinskim terminalima'“, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Komisija je k znanju primila Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za 2021. godinu koju je podnijelo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Usvojen je Nacrt budžeta i korigovani nacrt budžeta Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2023. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

K znanju je primljen finansijski izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH za devet mjeseci prošle godine, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Usvojen je i izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet Doma naroda za prošlu godinu, kao i orijentacioni radni plan Komisije za finansije i budžet Doma naroda za ovu godinu.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je i zaključak prema kojem ubuduće neće razmatrati i izjašnjavati se o tačkama dnevnog reda kojima ne prisustvuje predstavnik predlagača.