Dom naroda usvojio izmjene i dopune Zakona o strancima

4
Foto: Klix.ba

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o strancima kojima se želi olakšati boravak digitalnim nomadima u BiH.

Namjera Savjeta ministara, koji je predlagač zakona, jeste da se dodatno produži njihov boravak u BiH.

Izmjene i dopune zakona odnose se i na oblasti izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja porodica, obrazovanja, naučnih istraživanja, učešća u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalifikovanih radnika, te rada na osnovu „plave karte“, kao i iz humanitarnih razloga.

Izmjenama i dopunama Zakona o strancima dopunjavaju se i određene odredbe kako bi bila olakšana njihova primjena i otklonjene nejasnoće u praksi.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić istakao je da se na ovo zakonsko rješenje čeka više od 10 godina, te da je neozbiljan stav prethodnih saziva kada je riječ o pristupu ovakvim zakonskim rješenjima.

– Ja ću glasati „za“, ali ima ovdje dosta prijedloga i sugestija za doradu zakona, pa se nadam da će neko ovome ozbiljno pristupiti – poručio je Miletić.