Dom naroda usvojio prijedloge dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja

10
Foto: FENA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kažnjavaju oni koji prefarbaju ćirilični ili latinični natpis na znaku.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji predviđa pooštravanje novčanih kazni za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za parkiranje lica sa invaliditetom.

Predlagač dopune Zakona, poslanik SDP-a Saša Magazinović zahvalio je svima koji su unaprijedili ovaj zakonski akt ističući da je uvažen amandman predsjedavajućeg Kluba Srba Sredoja Novića kojim se uvode samo oštrije novčane kazne, ali ne i kazneni bod za vozače.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić istakao je da riječ o zakonskom rješenju koje će život građana u BiH učiniti boljim.

Dom naroda je izabrao i delegate u zajedničke Komisije za usaglašavanje teksta zakona, s obzirom na to da su oba zakona usvojena i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj su delegati Sredoje Nović, Zdenko Ćosić i Safet Softić.

Bez podrške izmjene zakona o akcizama i dopune zakona o PDV-u

Delegati doma Parlamentarne skupštine BiH naroda nisu podržali izvještaje o postizanju saglasnosti identičenog teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i teksta dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), čime su pala oba zakonska akta.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je prije glasanja ukazao da je Savjet ministara uputio dopis da i ministri nisu uspjeli postići dogovor u vezi sa ovim zakonima.

Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV ni nakon ponovljenog glasanja nije dobio podršku delegata, te je tako palo i ovo zakonsko rješenje.

Dom naroda nije podržao finansijski plan BHRT-a za 2022. godinu sa pratećim mjerama i efektima tih mjera. Nije podržan ni izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programskim planovima BHRT-a za 2022. godinu.

Zbog nepostojanja entitetske većine podršku nije dobio izvještaju o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH za 2021. godinu.