Dragičević: Neuki Isak bi da hapsi po Srpskoj, a nema nadležnost ni po FBiH

70
Foto: Danijel Dragičević

Šef Kabineta predsjednika Republike Srpske Danijel Dragičević izjavio je da između Republike Srpske i Federacije BiH postoji jasna granica za stvarnu i mjesnu nadležnost svih entitetskih institucija, pogotovo ministarstava unutrašnjih poslova, što bi svaki policajac trebalo da zna, a posebno neko ko obavlja poslove ministra unutrašnjih poslova FBiH.

– Jasni su nam apetiti i želje federalnog ministra Rame Isaka, i ne samo njegovi, već većine u FBiH, da bi vrlo rado hapsili po Republici Srpskoj, a posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, međutim te želje im se neće ostvariti – istakao je Dragičević za Srnu.

On je ukazao da očigledno Isak, po nalogu što domaćih, što stranih mentora, pokušava ponovo da vrati na sto priču o reformi policije i prenosu nadležnosti sa entiteta na nivou BiH.

– Političko Sarajevo, Pedi Ešdaun i drugi visoki predstavnici nikada nisu prežalili kategoričnu, odgovornu i mudru odluku političkih predstavnika Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, da ne dozvole prenos nadležnosti i ukidanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Republike Srpske – naglasio je Dragičević.

On je istakao da Isakove izjave imaju samo huškačko-političku dimenziju sa ciljem ubjeđivanja javnosti da je on sila i da može da hapsi svuda, pa i po Republici Srpskoj, a ne može ni u FBiH.

– Prvo neka pročita Dejtonski mirovni sporazum, zatim nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem je čelu, i kantonalnih ministarstava, pa neka izlazi u javnost, jer ovakvim izjavama samo pokazuje neukost i neznanje. A za početka bih mu savjetovao da obezbijedi jedinstvene policijske uniforme policajcima na području FBiH. Ako je željan hapšenja, Isak ima dovoljno, čak i previše, posla u entitetu u kojem živi i radi, samo što je to nadležnost kantonalnih ministarstva, a Republiku Srpsku i njenog predsjednika neka ostavi na miru – poručio je Dragičević.

On je dodao da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova nekada u medijima punio rubrike crne hronike, a sadašnjim izjavama može komotno rubriku „hit izjava“.