Drljača: Upitna reakcija BiH u vezi sa namjerama Hrvatske na Trgovskoj gori

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas da je upitna reakcija BiH u vezi sa namjerama Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora skladišti radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane „Krško“.

Prema njegovim riječima, koliko god da se trude nadležni u ovoj lokalnoj zajednici, institucijama Republike Srpske i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, „uvijek se kasni u odnosu na Hrvatsku“.

– Praktično prošla je godina i po kako je imamo ekspertski i pravni tim, a sad imamo najavu da ćemo dobiti strategiju koje će odrediti pravno djelovanje. Sa ovim pitanjem ne možemo se ponašati nonšalantno i vrijeme je da napokon BiH povuče pravi potez – rekao je on novinarima.

Drljača kaže da se uskoro može očekivati da Hrvatska završi sav materijal u vezi sa prekograničnim uticajem na životnu sredinu.

– U tom trenutku BiH mora biti spremna da izrazi svoje neslaganje, da prije razmatranja imamo svoje pokazatelje za dio teritorije u BiH na koje se odnosi uticaj, Ukoliko ne bude tako, bojim da će kaskanje biti još veće i da nećemo na pravi način da se suprostavimo namjerama Hrvatske – rekao je on.

Drljača kaže da s druge strane Hrvatska nastavlja aktivnosti koje su planirane i koje su neophodne za dobijanje dozvola za gradnju objekta za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

– Zabrinjava da je izvršeno bušenje na dubini od 198 metara što je 30 metara ispod nivoa rijeke Une. Oni već sada tvrde da na ovoj dubini nema podzemnih voda što je sumnjivo jer je s druge strane rijeke Une devet bunara iz kojih se vodom snabdijeva 16.000 stanovnika Novog Grada – kaže Drljača.

Drljača smatra da je nelogično da s jedne strane rijeke ima, a s druge nema podzemnih voda.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane „Krško“, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH