Dvostruki aršini Suda BiH – dok odugovlači proces protiv Dudakovića, Srbima ekspresno sudi

8
Foto: Klix.ba

Dvostruki aršini Suda BiH – ponovo je odgođeno ročište za ratne zločine nad Srbima pod komandom generala tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, sada zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih. S druge strane, ekspresno postupanje kada su u pitanju Srbi. To su pokazali i juče u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ovo je još jedan dokaz da za Srbe nema mjesta u BiH, upozoravaju iz Srpske.

Bude li Sud BiH čekao pogodno zdravstveno stanje svih 15 pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH optuženih za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u zapadnokrajiškim opštinama, sve je izvjesnije da potomci žrtava pravdu neće dočekati. Po optužnici podignutoj 2018. godine, Dudaković i njegovi saučesnici umjesto u sudnici, staž skupljaju po odgođenim ročištima. Uz dvije godine potpune „poštede“ tokom pandemije, uslijedile su i još traju zdravstvene tegobe ili optuženih ili postupajućeg sudije.

– Nije prvi put da se na ovaj način odugovlači sa optužbama, tužbama ili presudama muslimanskim i hrvatskim zločincima jer se jednostavno ide na zakon prirode, odnosno čeka se da ti ljudi umru i da se oslobode – rekao je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin istakao je da je interes bošnjačke javnosti i cjelokupne Federacije BiH da se predmeti ratnih zločina protiv optuženih Bošnjaka vode što je moguće duže.

– Njihov cilj je da, ako je ikako moguće, ne dođe do kraja sudskog postupka, da se ne objelodane zločini i da se ne utvrde odgovorni za te zločine.

Optužnica tereti Dudakovića i pripadnike Petog korpusa tzv. Armije BiH za ubistvo više od 300 Srba, većinom civila, na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta 1995. godine. Najmlađa žrtva imala je devet, najstarija 99 godina. Paljene su crkve i srpska sela.

I dok muslimanski zločinci decenijama uživaju slobodu, bh. pravosuđe pokazuje ekspeditivnost u lovu na Srbe i to u slučaju protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić istakao je da je neprihvatljivo da se sudski proces protiv Dudakovića i ostalih odugovlači i razvodnjava iz mjeseca u mjesec pred Sudom BiH.

– Kada su u pitanju Srbi, pogotovo kada je riječ o rukovodstvu Republike Srpske, Sud BiH radi ekspresno i čini nam se svima, kako je rekao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, da je presuda već i donosena. Krajnja namjera je da se uništi Republika Srpska, da nam oduzmu naša prava – rekao je Egić.

Pa i pravo na pravdu, dodaje Nosović. Ocjenjuje da je posrijedi igra na međunarodnom planu. Međunarodna zajednica, kaže, putem bh. pravosuđa kreira sliku da je u BiH dozvoljeno ubijati Srbe.

– Međunarodna zajednica i Sud BiH ne priznaju srpske žrtve, nema pravde za Srbe, kao što i nema optužnice za zločince iz druga dva naroda – ističe Nosović.

Mogu li se potomci srpskih žrtava ipak nadati pravdi u predmetu „Dudaković i drugi“ biće poznato 30. oktobra kada je zakazano naredno ročište.