Džao Liđijan: NATO da prestane sa pokušajima destabilizovanja Azije i svijeta

23
Foto: Global Times

Kineska Vlada poziva NATO da obustavi pokušaje da destabilizuje Aziju u svjetlu krize u Evropi, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan komentarišući izvještaj agencije „Blumberg“ o tome da će Kina u novom strateškom konceptu Alijanse biti ocijenjena kao „sistematski izazov“.

– Ono što NATO treba da uradi jeste da odustane od mentalnog sklopa Hladnog rata, nulte sume i prakse stvaranja neprijateljskih slika. Nakon meteža u Evropi, članice Alijanse treba da odustanu od pokušaja destabilizovanja Azije i svijeta – istakao je Džao na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, NATO se već dugo vodi zastarjelim stavovima u vezi sa bezbjednosnim pitanjima i odavno je postao sredstvo koje pojedinačne zemlje koriste u pokušajima da održe svoju hegemoniju.

Džao je napomenuo da Kina sprovodi nezavisnu i mirnu spoljnu politiku, ne miješa se u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ne „izvozi“ svoju ideologiju niti koristi ekstrateritorijalnu nadležnost, ekonomsku ucjenu ili jednostrane sankcije, javio je TASS.

– Kako Kina može biti sistematski izazov? Razvoj Kine je mogućnost za svijet, a ne izazov za bilo koga. Oštro pozivamo NATO da smjesta prestane da širi lažne informacije o Kini i da se suzdrži od provokativnih izjava – dodao je Džao.

Sastanak NATO-a na nivou predsjednika i premijera država članica počeće danas u Madridu i trajaće do četvrtka, 30. juna. Učesnici sastanka usvojiće novi strateški koncept, razmotriti načine jačanja saveza i posljedice globalnih klimatskih promjena na sferu bezbjednosti.