Džesi Ovens – jedan od najvećih sportista 20. vijeka

426
Foto: AP

Američki atletičar afričkog porijekla Džesi Ovens (1913-1980), jedan od najvećih sportista 20. vijeka koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine usred nacističke Njemačke, rođen je 12. septembra 1913.

Istoričari navode da je pobjedama na 100 i 200 metara, u štafeti četiri puta 100 metara i u skoku udalj izbezumio nacističkog vođu Adolfa Hitlera, koji nije mogao da podnese takve uspjehe jednog crnca nad pripadnicima „više rase“, pa je napustio počasnu ložu da bi izbjegao da se rukuje s njim.

Međutim, Ovens je nakon završetka Drugog svjetskog rata priznao da se pozdravio sa nacističim vođom.

– Kada sam prošao pored kancelara (Hitlera) on je ustao, mahnuo mi je rukom, a ja sam mu odmahnuo. Mislim da su hroničari pretjerali u lošem prikazivanju njemačkog firera – napisao je Ovens u svojoj autobiografiji „Priča Džesija Ovensa“.

Danas se u istoriografiji navodi da su politički razlozi iz tog vremena, te Hitlerovo srljanje u rat doveli do stvaranja mita o sukobu Ovensa i njemačkog vođe, koji je bio tvorac rasnih teorija.

Foto: AP

Da ironija bude veća, tadašnji američki predsjednik Frenklin Delano Ruzvelt, u to vrijeme zaokupljen predstojećim izborima i predsjedničkom kampanjom, želeći reizbor, a bojeći se reakcije u južnim državama SAD, odbio je da primi Ovensa u Bijelu kuću (zbog njegove boje kože).

Ovens je 1935. godine izveo podvig koji je ušao u sportsku istoriju – na atletskom mitingu u Mičigenu izjednačio je svjetski rekord na 100 jardi (91,44 metra), te postavio nove svjetske rekorde u skoku udalj, kao i na 220 jardi (201,17 metara) sa preponama.

Ono što je pri tom najvažnije – sve to izveo je u roku od 70 minuta!

Njegove četiri zlatne medalje sa Olimpijade u Berlinu dostigao je tek 1984. godine Karl Luis, koji je osvojio isti broj medalja na Olimpijadi u Los Anđelesu.

Ovens je umro sa nepunih 67 godina od raka pluća 1980. godine.