Edi Rama predložio svoj nacrt plana formiranja Zajednice srpskih opština

8
Foto: EPA

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je napisao nacrt plana za formiranje Zajednica srpski opština (ZSO) na sjeveru KiM, i da je taj nacrt prosledio predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i „američkoj strani“.

Kako prenosi Albanijan post, Rama je naveo da je riječ o nacrtu koji su „dugo pripremali“ najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno, kako je Rama naveo na konferenciji za medije, za slučaj da dođe ovaj dan.

– Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Stranke ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da stoji u tekstu nacrta – rekao je Rama.

On je ocijenio da bi „Gordijev čvor dijaloga“ bila ZSO.

– Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti udruživanje opština sa srpskom većinom i moje je uvjerenje da nijedna strana ne želi to udruživanje i da će dati sve od sebe da se ovako nastavi do u beskonačnosti – rekao je albanski premijer i dodao da je njegov nacrt povjerljiv dokument, koji „bez sumnje“ ne pretenduje da bude idealno rješenje.

– Uvjeravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude dio organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog Suda Kosova – rekao je on.