Egić: Napad na kolonu JNA bio pripremljen i očekivan

5
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar rada i borčko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da je napad na kolonu JNA koja se na današnji dan 1992. godine povlačila iz Tuzle bio unaprijed pripremljen i očekivan i da nema govora o nekoj slučajnosti.

Egić je na obilježavanju 32 godine od ovog događaja na Brčanskoj malti u Tuzli rekao da o tome govori i to da su bile postavljene kamere na zgradi preko puta koje su sve snimile.

– Okupili smo se danas ovdje da odamo pomen i počast nevino stradalim vojnicima JNA koji su se po dogovoru sa tadašnjim republičkim i gradskim vlastima u Tuzli u mirnodopskoj koloni, nakon dogovora postignutog 26. aprila u Skoplju, povlačili, odnosno napuštali ovaj grad – rekao je Egić.

On je naveo da su vojnici mučki napadnuti na ovom mjestu i da o nekoj slučajnosti nema ni govora.

– Mi znamo da je samo na ovom mjestu ubijen 51 vojnik, 78 je ranjeno, a 44 je uhapšeno, zarobljeno i odvedeno, gdje su mučeni najstrašnijim mukama, prebijani, tučeni i sve najgore – naveo je Egić.

On je rekao da su ljudi koji su to uradili bili osokoljeni događajem koji se desio neposredno prije toga u Sarajevu i da su mislili da to tako može proći bez posljedica i kazne.

– Nažalost, bili su u pravu. Kao i u Sarajevu ni ovdje niko nije odgovarao za ovaj zločin. O namjerama da je sve bilo planirano i organizovano govore i podaci da su i „Patriotska liga“ i „Zelene beretke“ još 1991. godine bili formirani kao nekakvi vojni ogranci tadašnjih muslimanskih partija, u Sarajevu, a takođe u drugim gradovima u BiH – dodao je Egić.

Prema njegovim riječima, podatak koji kaže da je iz Tuzlanske regije protjerano više od 80.000 Srba, govori o namjerama tadašnjeg rukovodstva, a i sadašnje bošnjačke politike u Federaciji, a i u čitavoj BiH.

Na Brčanskoj malti u Tuzli služen je pomen poginulim pripadnicima JNA ubijenim prije 32 godine u mučkom napadu muslimanskih snaga dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

Prethodno su na mjestu stradanja na Brčanskoj malti položene bijele ruže i zapaljene svijeće.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.