Egić: Od nove godine još 150 miliona KM za boračke kategorije

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Vlada Republike Srpske je u sektor boračkih kategorija do sada ulagala više od 500 miliona KM, a od nove godine biće uloženo dodatnih 150 miliona KM, što je značajno i respektabilno povećanje, izjavio je u Trebinju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

On je istakao da je to značajno, respektabilno povećanje, te da je Vlada Republike Srpske zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom uložila maksimalan napor, pa su u pregovorima izašli u susret svim zahtjevima koje je boračka populacija tražila na svojoj Skupštini u avgustu prošle godine.

– Očekujemo da se ta situacija ne razvodnjava, da se borci dobro organizuju preko lokalnih boračkih organizacija, kako ne bi bilo zloupotrebe, s obzirom na to da se plaća učešće po broju mjeseci u zoni borbenih dejstava, pa da broj mjeseci ne bi bio povećavan – rekao je Egić novinarima prije sastanka sa rukovodstvom gradske Boračke organizacije u Trebinju.

Egić je istakao da će na sastanku sa rukovodstvom gradske Boračke organizacije u Trebinju biti razgovarano o novom načinu obračuna mjesečnog boračkog dodatka, kao i o aktivnostima u vezi sa zapošljavanjem djece poginulih boraca.

– Borački dodatak je povećan, a svi borci, i oni koji su šesta i sedma kategorija, ulaze u pravo od narednog mjeseca, odnosno mjeseca podnošenja prijave. Starosna granica je spuštena sa 60 na 45 godina – rekao je Egić.

On je dodao da će, prema evidenciji resornog ministarstva, od nove godine 194.000 boraca ostvarivati mjesečni borački dodatak.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Trebinje Pero Vuković rekao je novinarima da će sa ministrom biti razgovarano o mogućnostima zapošljavanja djece poginulih boraca, koje je prioritetno, navodeći da je oko 40 djece nezaposleno.

– Najveći problem su kvalifikacije, jer je vrlo teško naći radno mjesto za čovjeka koji je duže vrijeme na Birou sa jednom kvalifikacijom i predložićemo da se nekako nađe način da se prekvalifikuju da bi dobili posao – rekao je Vuković.