Egić: Važno zajednički obilježavati pogrom „Oluja“, srpske žrtve ne smiju biti zaboravljene

10
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić istakao je danas važnost da Srpska i Srbija zajedno obilježavaju 28 godina od Pogroma „Oluja“ jer je srpski narod protjeran sa vjekovnih ognjišta u bivšoj Republici Srpskoj Krajini i žrtve ne smiju biti zaboravljene.

– Prvi put u Republici Srpskoj, u Prijedoru, 4. avgusta biće zajednički obilježen ovaj istorijski događaj, koji je od velike važnosti za sav srpski narod – rekao je Egić podsjetivši da se ranijih godina ovaj događaj obilježavao u Srbiji.

Egić je naglasio da je srpski narod u bivšoj Republici Srpskoj Krajini izgubio otadžbinu i protjeran sa vjekovnih ognjišta nakon čega je jedan broj ljudi dobro primljen u Srbiji, a jedan u Republici Srpskoj i integrisan u društvo.

– Izbjegli Srbi iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske ne smiju biti zaboravljeni i izopšteni iz društva, već im se mora dati ista šansa kao domicilnom stanovništvu – rekao je Egić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da ovaj događaj treba da se pamti, kao i sve drugo što se dešavalo srpskom narodu, te da Srbi moraju da znaju svoju istoriju i da to prenose pokoljenjima.

– Mi smo jedinstven srpski narod i uvijek zajedno pomažemo sunarodnicima – istakao je Egić.

Egić je rekao da je najavljeno da će obilježavanju u Prijedoru prisustvovati visoki zvaničnici Republike Srpske i Srbije, kao i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Prema njegovim riječima, organizatori su odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Pogrom „Oluja“, zločinačka akcija hrvatske vojske i policije, počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima „Veritasa“, tokom „Oluje“ iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine okvalifikovao „Oluju“ kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.