Ekološki pokret Sloboda ubijedljivo ispred Janšinog SDS-a

36
Foto: Jure Makovec/AFP

Građani Slovenije birali su poslanike u Državnom zboru. Nakon prebrojanih više od 87 odsto glasova, vodi ekološki pokret Sloboda, dok je Slovenačka demokratska stranka premijera Janeza Janše na drugom mjestu. Izbore obiljžila veća izlaznost – 62,57 odsto.

Slovenački birači glasali su na parlamentarnim izborima. Glasalo se za 90 članova slovenačkog parlamenta, Državnog zbora, a pravo glasa imalo je 1,7 miliona građana.

Na osonovu prebrojanih 87,23 odsto glasova izaših birača, najviše je osvojio Pokret Sloboda – 33,8 odsto, odnosno 40 poslaničkih mjesta, a Slovenačka demokratska stranka premijera Janeza Janše je na drugom mjestu sa 24,5 odsto ili 29 mandata, prenosi RTV Slovenija.

Treće mjesto zauzima Nova Slovenija sa sedam odsto (osam mandata), a odmah iza su Socijaldemokrate sa 6,7 procenata (sedam mjesta u skupštini), a cenzus je još prešla Ljevica sa četiri odsto glasova. (četiri mandata).

Četrnaest stranaka je, prema podacima sa izbornih anketa, ostalo je ispod cenzusa od četiri odsto.

Pokret Sloboda je ekološki pokret koji je osnovao menadžer Robert Golob. On je preuzeo predsjedavanje Strankom zelene akcije početkom godine i preimenovao je u Pokret Sloboda. U prethodnom sazivu parlamenta imali su dva mandata.

Izbore je obilježila veća izlaznost u odnosu na prethodne parlamentarne izbore – do 16 časova glasalo je 49,3 odsto birača, dok je 2018. u isto vreme na birališta izašlo 34,3 odsto.

U taj broj se ne uračunavaju građani koji su glasali ranije. Na prijevremeno glasanje koje se održalo od utorka do četvrtka izašlo je 7,7 odsto birača.