Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska uvela privremenu mjeru pričešća iz dlana vjernika

112
Foto: Turistička organizacija Trebinja

U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj u vrijeme epidemije virusa korona uveli su privremenu mjeru pričešća česticom Svetog Hljeba (Tijela Hristovog) na koju se stavi kapljica Svetog Vina (Krvi Hristove), nakon čega se ona da svakom vjerniku na dlan kako bi se pričestio.

Sveštenik Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Dražen Tupanjanin rekao je da se ova eparhija pozvala na praksu koja je bila jedina poznata i priznata u prvom milenijumu hrišćanstva, kada su svi liturgijski obredi i nastali, kao i na danas živu i dozvoljenu praksu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se primjenjuje u Liturgiji Svetog apostola Jakova koja se služi na njegov dan, navodeći da se “u toj službi ne upotrebljava kašika za pričešće”.

Ovim se Eparhija zahumsko-hercegovačka ne stavlja na stranu onih koji tvrde da se pričešćem može ili ne može prenijeti virus, smatrajući samu raspravu te vrste deplasiranom i nepotrebnom, navode iz ove eparhije.

– Cilj je omogućiti vjernicima pričešće, a da time ne povrijedimo niti crkveno niti svjetovno zakonodavstvo, jer smo u bici protiv pandemije svi na istoj strani te nam stoga ne treba sukob koji otežava i ovako preteško iskušenje. Vjera hrišćanska nije vjera ni u kakvu kašičicu, već u sadržaj onoga što je u kašičici, ili čaši, ili u ovom slučaju na dlanu. Stvarnost koju primamo jeste ono za čim žudi srce svakog vernika, a stvarnost je Tijelo i Krv Hristova, dok je sam način sporedan jer se on mijenjao kroz istoriju – rekao je sveštenik Tupanjanin.

On je dodao da način pričešćivanja u vrijeme pandemije virusa korona, koji po blagoslovu episkopa Dimitrija praktikuje Eparhija zahumsko-hercegovačka, nije nikakva novina, već češće uvođenje, u vanrednim okolnostima, jedne od dozvoljenih praksi pričešćivanja koja se primenjuje prilikom služenja liturije Svetog Jakova, a samim tim nije i ne može biti sporna za Crkvu.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju može biti sasvim kompatibilna sa preporukama medicinskih radnika, čime bi se, kako kaže, mogle izbjeći bespotrebne rasprave.