Episkop Jefrem: Ostajmo na svetosavskom putu

63
Foto: Igor Radojičić/Facebook

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je večeras da su pred Srbima i Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) brojna iskušenja i izazovi, pogotovo u Crnoj Gori i na Kosmetu, ali da treba ostati na putu Svetog Save i Isusa Hrista.

– Stanje, ipak, nije bezizlazno. Ima nade i mjesta optimizmu ako ostanemo na svetosavskom putu – poručio je vladika Jefrem u obraćanju na svetosavskoj akademiji u Banjaluci, održanoj u čast prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju Svetom Savi.

On je blagoslovio skup, podsjetivši da je SPC za osam vijekova postojanja pokazala vitalnost, te da s optimizmom ulazi u 21. vijek.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Vladika Jefrem je istakao da je Sveti Sava bio značajna ličnost koja je imala ideale i viziju za budućnost srpskog naroda.

– Postojeće probleme, koje imamo, rješavajmo svetosavski i sa energijom i istrajnošću Svetog Save – naveo je vladika Jefrem na Akademiji posvećenoj i obilježavanju 800 godina autokefalnosti SPC i 120 godina Eparhije banjalučke.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Nemanja Savić je ispred Srpskog-pjevačkog društva „Jedinstvo“ Banjaluka, koje organizator ove akademije, rekao novinarima da su učesnici programa bili Mješoviti i Dječiji hor „Jedinstva“, Hor sveštenika Eparhije banjalučke, Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka i brojni umjetnici, te da je Svetosavsku besjedu održao protonamjesnik Dragan Grujić.

– Ovo je već tradicionalna manifestacija koja se održava u Banjaluci od 1992. godine. Zasnovana je na trudu i radu pomenutih banjalučkih ansambala, a za mene lično ova akademija je posebna odgovornost i prilika da na jedan svečarski i dostojanstven način obilježimo ovaj značajan praznik – rekao je Savić.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Akademiji u Banskom dvoru, održanoj uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka i grada Banjaluka, prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, gradonačelnik Igor Radojičić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, brojno sveštenstvo Eparhije banjalučke, kao i ličnosti iz javnog i društvenog života Banjaluke i Republike Srpske.

Sveti Sava je izdejstvovao nezavisnost Srpske crkve i postao prvi arhiepiskop srpski. Podigao je, zajedno sa svojim ocem Stefanom Nemanjom, manastir Hilandar, a potom i mnoge druge manastire, crkve i škole po zemlji srpskoj.

Unosio je mir među balkanske narode i radio je na dobru svih, zbog čega je i bio poštovan i voljen.