Vladika Joanikije: Čuvati zavještanje Svetog Save

25
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije pozvao je vjernike da čuvaju zavještanje Svetog Save, da njeguju svetosavski duh, srpski jezik, da čuvaju ćirilicu koja je krst sa tri prsta.

– Da budemo pošteni, jedinstveni, da idemo Hristovim putem kojim nas je učio Sveti Sava i da tako bude navijek. Amin Bože daj – istakao je vladika Joanikije u čestitki pravoslavnom narodu u Crnoj Gori povodom današnjeg praznika Svetog Save.

Vladika Joanikije je naglasio da je Sveti Sava nadišao vrijeme još za života, a to znači da je prisutan i u današnjem vremenu, da je ušao u dušu srpskog naroda i ukrasio je svim božanskim ljepotama.

– Da bismo se mi pokazali kao pravi Svetosavci, da čuvamo svoju pravoslavnu vjeru, čuvamo svoje svetinje, ljubimo jedne druge, da se izmirimo, da poštujemo svakog čovjeka i svaki narod i ljude i njihova pokoljenja, makar bili i različiti od nas. Da ljubimo i prijatelje i neprijatelje, da se pokajemo – istakao je vladika Joanikije u video-izjavi koju je objavila Eparhija budimljansko-nikšićka.

Episkop Joanikije je čestitao veliki praznik svetog oca Svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvjetitelja srpskog, sveštenstvu, monaštvu, vjernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke i svim ljudima dobre volje.

– Ova godine ga dočekujemo u posebnim epidemiološkim mjerama, ali ćemo ga proslaviti skromno u našim manastirima i hramovima svetim službama – rekao je vladika Joanikije.

On je izrazio uvjerenje da će u toj skromnosti biti pronađena velika radost koju će Sveti Sava izliti sa neba od Boga.

– Da Sveti Sava blagoslovi našu djecu u školama, naše nastavnike i profesore, naše stradalnike, bolesne, ljekare. Da blagoslovi i ukrijepi u slavu Božju – istakao je vladika Joanikije.