Episkop Teodosije: Prodajom zemlje okrećemo leđa našim svetinjama

3
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je danas u Zočištu kod Orahovca da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da uz Božiju pomoć istraju na svom krsnom putu i da opstanu na ovim prostorima.

– Ova svetinja je nama svima i blagoslov i obaveza. Odgovornost da pazimo na sebe, na svoj život, svoje postupke, da ne budemo sebični, da prodajući svoju imovinu odlazimo kojekuda po svijetu, okrećući leđa našim najvećim svetinjama i našem Kosovu i Metohiji – rekao je episkop Teodosije, koji je sa vladikom novobrdskim Ilarionom, vikarom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, služio liturgiju u crkvi Svetih Kozme i Damjana u Zočištu.

Vladika Ilarion istakao je da je velika privilegija biti danas na ovom mjestu.

– To je ono što se govori u narodnoj poeziji, da treba na strašnom mjestu postojati. Svakog dana treba da se izboriš za onaj savršeni zakon slobode, kako govori apostol Jakov i da postojano prebivaš u njemu – dodao je vladika Ilarion.

Lokalni Albanci su nakon sukoba 1999. do temelja srušili crkvu Svetih Kozme i Damjana. Do 2007. crkva je ponovo sazidana i osveštana.

Manastir u Zočištu nastavio je da živi, iako u istoimenom selu nema Srba.

Sveštenici i vjernici prerezali su slavski kolač i najavili novo okupljanje i sljedeće i narednih godina, prenosi RTS.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave dan Svetih vrača Kozme i Damjana – svetitelja i nebeskih ljekara koji su besplatno iscjeljivali bolesne.