Episkopski savjet se obratio američkoj administraciji i Kanadi

27
Foto: standard.rs

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi obratio se američkoj administraciji i kanadskoj Vladi kako bi ukazao na antidemokratski karakter i posljedice Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Iz Episkopskog savjeta navode da se u zemljama Sjeverne, Srednje i Južne Amerike ovakvi zakoni, kakvim pribjegavaju crnogorske vlasti, smatraju narušavanjem ljudskih i vjerskih prava, jer nisu u skladu sa standardima savremenih demokratskih država, a kose se i sa preporukama Venecijanske komisije.

– Zbog toga smo se obratili i administraciji SAD i Vladi Kanade ukazujući na antidemokratski karakter i posljedice Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji grubo narušava kontinuitet, identitet i vijekovna prava Crkve – navedeno je u saopštenju.

Episkopski savjet od državnih vlasti Crne Gore zahtijeva da oslobode iz zatvora sve koji su uhapšeni zbog odbrane svojih svetinja od državnog terora i nezakonitog otimanja imovine.

– Stoga, stajući u odbranu vjerskih prava u Crnoj Gori, Episkopski savjet poziva državne vlasti Crne Gore da odmah prestanu sa terorom nad Crkvom, njenim sveštenstvom i vjernim narodom. Slaveći Rođenje Hristovo, molimo se sveblagom Gospodu Caru mira, da pošalje mir, jedinstvo i poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori, kao i u svoj vaseljeni – navedeno je u saopštenju.

Episkopski savjet uputio je podršku Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori na čelu sa njenim arhijerejima.

– Zakon kojim predstavnici vlasti u Crnoj Gori namjeravaju da od Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija SPC nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu, narušava pravim vlasnicima, prije svega pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori, istorijsko pravo na njihove vijekovne svetinje – ističu iz Episkopskog savjeta.

Saopštenje Episkopskog savjeta SPC u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi potpisuju episkop novogračanički-srednjezapadnoamerički Longin, koji je predsjednik Savjeta, episkop kanadski Mitrofan, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, buenosaireški i srednjecentralnoamerički Kirilo.