Erdoganova stranka odbacila prijedlog zakona kojim bi se dešavanja u Srebrenici okarakterisala kao genocid

636
Foto: Recep Tayyip Erdoğan/Facebook

Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta odbacili su danas parlamentarni prijedlog glavne opozicione da se dešavanja u Srebrenici iz 1995. godine okarakterišu kao genocid.

Odbijanje je izazvalo žustru raspravu u turskom parlamentu, a aktivisti za ljudska prava smatraju da je jedan od mogućih razloga za ovakvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom, javio je BIRN.

Republikanska narodna stranka takođe je predložila da se 11. jul proglasi danom sjećanja, ali je prijedlog odbila vladajuća koalicija koja ima većinu u parlamentu.

– Ne mogu shvatiti kako su i zašto odbili ovaj prijedlog zakona – rekao je Omer Faruk Gergerlioglu, visoki turski aktivista za ljudska prava i zastupnik iz prokurdske Stranke zelene ljevice, ocijenivši da je to skandalozno.

Gergerlioglu je rekao da vjeruje da postoje tri razloga zašto je Erdoganova vladajuća alijansa odbacila prijedlog zakona.

– Prvo, oni ne žele ulaziti u raspravu o genocidu jer ne žele pogoršati odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj prijedlog zakona jer ga je glavna opozicijska stranka – Republikanska narodna stranka, donijela u parlament. Treće, boje se njegovih efekata zbog rasprave o jermenskom genocidu – rekao je Gergerlioglu.

Nekoliko parlamenata širom svijeta priznalo je ubistva i deportacije Jermena pod Otomanskim carstvom tokom Prvog svjetskog rata 1915. godine kao genocid. Turska je odbacila te optužbe, podsjetio je BIRN.