Ešdaunova zloupotreba ovlaštenja

43
Foto: Pedi Ešdaun

Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun smijenio je 30. juna 2004. godine sa funkcije predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića, zatim ministra unutrašnjih poslova Zorana Đerića, kao i 57 državnih i političkih funkcionera, direktora i administrativnih službenika.

Na „crnu listu“ dodao je još 13 imena osumnjičenih za podršku optuženima za ratne zločine, a zamrznuo bankovne račune za tri lica i 60 opštinskih odbora SDS-a.

Ešdaun, koji je nametanjem stotina odluka i smjenama Srba sa svih nivoa vlasti, pokušavao da potpuno promijeni Dejtonski mirovni sporazum, poništio je kasnije čak i Zakon o pomilovanju, pod izgovorom da „ugrožava vladavinu prava“.

Ešdaun je prednjačio u pristrasnosti i antisrpskom djelovanju u BiH – za četiri godine nametnuo je 430 nezakonitih i neustavnih rješenja.

U samo jednom julskom danu 2004. godine smijenio je 59 srpskih zvaničnika koji su regularno bili izabrani na funkcije.

Ešdaun je bio toliko antisrpski orijentisan da je upozoravao EU da bi, u slučaju da Srbija uđe u Uniju prije BiH, trebala da „onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije BiH da koriste pasoše Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU“.

Dokumenti koje je objavila Nacionalna arhiva Velike Britanije pokazuju da je Ešdaun bio dobro upoznat o tome šta se dešavalo tokom ratnih sukoba u BiH, ali da se nije na to obazirao.