EU objavila novi paket sankcija protiv Moskve

34
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Evropska unija zvanično je objavila novi paket sankcija protiv Rusije, koje će stupiti na snagu sutra, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku evropskog bloka.

– Ova regulativa stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU – navodi se u saopštenju.

Na Tviter nalogu Evropske komisije danas je objavljeno da novi paket sankcija označava početak sprovođenja sporazuma Grupe sedam (G7) u okviru EU u vezi sa izvozom ruske nafte.

U odvojenoj objavi navodi se da će novo ograničenje cijene nafte smanjiti prihode Rusije i da će globalna tržišta energetike tako ostati stabilna.

Osim toga, naglašena je i zabrana građanima EU da vrše funkcije u upravama ruskih državnih firmi, kako Moskva ne bi imala koristi od „evropskog znanja i ekspertize“.

Onlajn list „EU observer“ objavio je juče da će danas stupiti na snagu nove sankcije.

Na internet stranici navodi se da je među sankcionisanim pojedincima politički analitičar Aleksandar Dugin.

„EU observer“ dodaje da se grupa kompanija koje se bave rudarenjem dijamanata „Alrosa“, za koju je Evropska komisija prvobitno predložila sankcije, nije našla na zvaničnom spisku sankcionisanih pravnih lica.

Češko Predsjedništvo Evropskog savjeta saopštilo je ranije da je odbor stalnih predstavnika vlada zemalja EU postigao politički dogovor o novim sankcijama Moskvi zbog prisajedinjenja novih teritorija Ruskoj Federaciji.

U objavi na Tviteru precizirano je da nove sankcije uključuju zabranu prevoza nafte u treće zemlje po cijeni iznad uvedenog ograničenja, kao i zabranu proširenog izvoza robe.

– Paket sadrži zabranu pomorskog transporta ruske nafte u treće zemlje iznad ograničene cijene, zabranu povezanih usluga, kao i izvoza, između ostalog, proizvoda od čelika, drvene kaše, papira, mašina i uređaja, hemikalija, plastike i cigareta – naglašeno je na društvenoj mreži.

U novom paketu sankcija zabranjeno je i pružanje informatičkih, inženjerskih i pravnih usluga ruskim pravnim licima, kao i dalji izvoz tehnike.

Prema objavi na Tviteru, uvedeno je i proširenje režima sankcija za Hersonsku i Zaporošku oblasti, kao i novi kriterijum za izbjegavanje sankcija i novi spisak sankcionisanih entiteta.