EU predložila kovid pasoše

9
Foto: which.co.uk

Takozvani kovid pasoši biće kreirani tako da građanima Evropske unije omoguće slobodno i bezbjedno putovanje unutar bloka i pokazivaće tri stvari dokaz o primljenoj vakcini protiv virusa korona, negativan test na koronu ili prisustvo antitijela kod onih koji su preležali kovid, navedeno je u planu Evropske komisije koji je predstavljen danas.

Predsjednica Evropske komisije Ursula for der Lajen potvrdila je na konferenciji za medije poslije sastanka komesara da će digitalni zeleni sertifikati za putovanja biti spremni do ljeta.

– Ovo je instrument za kretanje građana unutar EU. Želimo vremenom da proširimo ovaj instrument na treće zemlje čiji građani budu željeli da dođu u zonu šengena. Sve će vjerovatno biti spremno do juna – rečeno je na konferenciji.

U EK kažu da njihov prijedlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koja su dobila odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupni za sve građane EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izdavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.