Federalna vlada konačno nabavlja helikoptere za gašenje požara

16
Foto: Helikopterski servis Republike Srpske/Facebook

Namjera Vlade Federacije BiH da kupi letjelice za gašenje požara je potvrda da je Republika Srpska bila u pravu što se odavno osposobila da samostalno reaguje u teškim situacijama – kaže za RTRS delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić i dodaje da je federalnim vlastima očigledno dojadilo da koriste usluge, kako često govore, manjeg bh. entiteta.

Podsjećamo, Helikopterski servis Republike Srpske prošlog mjeseca aktivno je učestvovao u gašenju požara u Jablanici da bi tek sada federalni premijer Fadil Novalić najavio nabavku letjelica za te namjene.

Trebalo je da požari opustoše hektare šuma, a vatrena stihija ozbiljno zaprijeti naseljenim mjestima u Hercegovini, da federalna vlada konačno uradi ono što je Srpska počela prije 10-tak godina, stvarajući flotu helikoptera spremnih da odgovore svim kriznim situacijama.

Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH, objavio je na svom Fejsbuk profilu da će Federalna vlada iz svog budžeta izdvojiti sredstva za kupovinu par protivpožarnih letjelica.

SDA-ov premijer odavno je na meti kritika opozocionih stranaka u tom entitetu jer su požare u Jablanici gasili helikopteri iz Republike Srpske, a u zapadnoj Hercegovini kanaderi iz Hrvatske.

U saopštenju stranke Narod i pravda naglašava se da je budžet Federacije BiH veći je od Republike Srpske ili Crne Gore, ali, ističu, to nije nagnalo federalnu vladu da pokrene nabavku helikoptera i kanadera koji su ključni u spašavanju šuma, objekata kao i ljudskih života.

– To je sramno nečinjenje – ističe ova stranka u saopštenju.

I ko se sada u Federaciji sjeća orkestriranih napada na srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika koji navodno nije dozvolio upotrebu neispravnih helikoptera Oružanih snaga, na šta im je argumentovano odgovoreno kontrapitanjem – gdje su vam vaši? Ili patetičnih apela Željka Komšića NATO-u i EUFOR-u da pomognu u gašenju požara umjesto da, kao lider stranke čiji je kadar aktuelni potpredsjenik tog entiteta, inicira kupovinu letjelica.

– Ono što smo morali izgraditi je sistem Civilne zaštite u Federaciji, kupiti letjelice na nivou Federacije, na nivou Kantona. Sjetite se da je ta ista SDA nas spriječila da u Kantonu Sarajevo kupimo helikoptere koji bi mogli da se koriste za gašenje požara u Jablanici – kaže Irfan Čengić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH.

I najgrlatiji zagovornici jačanja državnih institucija zaćutali su nakon što je Novalić obznanio kupovinu letjelica i praktično potvrdio stav zvanične Banjaluke da je spasavanje i reagovanje u kriznim sistuacijama u nadležnosti entiteta, a ne BiH.

– Vjerovatno su shvatili da nije dobro da „veći entitet“ moli Helikopterski servis Republike Srpske za usluge gašenje požara u Federaciji. Drago nam je da će helikopteri biti nabavljeni, iako ne možemo zaboraviti svojevremene medijske napada na Republiku Srpsku kada je donosila odluke o nabavci helikoptera – naglasila je delegat u Domu naroda PS BiH dušanka Majkić.

Republika Srpska, koju često u javnom diskursu u Federaciji napadaju i omalovažavaju, ne samo da je pomogla da se sačuva stanovništvo Jablanice od vatrene stihije, već je i primjer federalnim vlastima kako se stvara sopstveni, entitetski sistem zaštite.