Fikret Abdić opozvan sa funkcije načelnika, slijedi referendum

3
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Opštinsko vijeće Velike Kladuše danas je izglasalo opoziv Fikreta Abdića sa funkcije načelnika opštine, a konačnu odluku treba da donesu građani na referendumu.

Inicijativu za opoziv pokrenuli su odbornici SDA, NES-a, SDP-a, Naše stranke, jedan DNZ-a i dva nezavisna, koji su formirali novu skupštinsku većinu.

Abdiću zamjeraju, kako su naveli, nerad, višemjesečni izostanak sa posla, izbjegavanje saradnje sa višim nivoima vlasti, te nedostavljanje materijala Opštinskom vijeću zbog čega su, kako trvde, zaustavljeni privredni i svaki drugi razvoj Velike Kladuše.

Glasanju o opozivu prethodilo je formiranje nove skupštinske većine, pošto su odbornici Laburističke stranke, čiji je Abdić bio kandidat na lokalnim izborima, napustili sjednicu, ne želeći da se inicijativa o opozivu načelnika Velike Kladuše uvrsti u dnevni red sjednice, javili su federalni mediji.

Ako građani svojim glasanjem na referendumu potvrde stav većine u Opštinskom vijeću, biće imenovan vršilac dužnosti i raspisani vanredni izbori za načelnika Opštine Velika Kladuša.

Abdić je načelnik opštine Velika Kladuša od 2016. godine, a u prošle godine je priveden po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, koje ga tereti za više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Županijski sud u Karlovcu 2002. godine pravosnažno je osudio Abidća na kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u BiH od 1993. do 1995. godine, ali je kasnije ta kazna smanjena na 15 godina.

Iz zatvora u Puli pušten je 2012. godine, nakon dvije trećine odslužene kazne.