Fild: I nakon izlaska iz EU ostajemo prijatelj BiH

11
Foto: Ambasada Velike Britanije u BiH

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio je da njegova zemlja, koja napušta EU, poštuje izbor ljudi u BiH koji su se odlučili za Uniju i da će uvijek biti čvrst prijatelj BiH.

– Rekao bih da smo čak prisutniji i angažovaniji. Aktivni smo u svim sferama i mislim da u tom smislu Bregzit ne znači manje, nego više Ujedinjenog Kraljevstva – rekao je Fild za sarajevsko Oslobođenje.

On je izrazio uvjerenje da Velika Britanija i nakon izlaska iz EU može održati aktivnu ulogu u pokretanju reformskih procesa u BiH.

– Naša podrška uvijek treba da bude praktična – rekao je Fild, precizirajući da konkretno misli na poboljšanje javnih usluga, što uključuje obrazovanje, javni saobraćaj, kao i poboljšanje poslovnog okruženja, te jačanje vladavine prava.

On je dodao da je u razgovoru sa građanima BiH čuo da je vizni režim Velike Britanije problem broj jedan u bilateralnim vezama.

– Možemo poboljšati i olakšati taj proces, ne samo za BiH, nego za cijeli zapadni Balkan. Znam da je nova vlada u Londonu fokusirana na vizni režim i vidjećemo rezultate – rekao je ambasador Velike Britanije u BiH.