Fon der Lajen: Brisel daje šest milijardi evra regionu za provođenje reformi

10
Foto: François Walschaerts/Pool

EU planira da pomogne zemljama zapadnog Balkana u provođenju reformi neophodnih za evropsku integraciju sa šest milijardi evra investicija, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Sjeverna Makedonija, Albanija, samoproglašeno Kosovo, Srbija, Crna Gora i BiH treba da iskoriste ovu šansu za proširenje EU i da rade na usklađivanju svojih sa standardima bloka – rekla je ona tokom posjete Skoplju.

Fon der Lajenova je doputovala u Skoplje u okviru posjete zemljama zapadnog Balkana.

Predsjednik Evropske komisije je juče krenula u četvorodnevno putovanje u zemlje zapadnog Balkana tokom kojeg će posjetiti BiH, Sjevernu Makedoniju, samoproglašeno Kosovo, Crnu Goru i Srbiju.

Fon der Lajenova će sutra posjetiti Podgoricu, gdje će se sastati sa predsjednikom Jakovom Milatovićem i premijerom Dritanom Abazovićem.

U poslijepodnevnim časovima posjetiće Beograd, gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i premijerom Anom Brnabić.

Ona će u srijedu, 1. novembra, posjetiti BiH.

Evropska komisija saopštila je ranije da će ovo biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno će se liderima predstaviti detaljnije plan EU za rast na zapadnom Balkanu.