Fon der Lajen: EU nepotpuna bez zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije

8
Foto: zdf.de

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas da EU ostaje posvećena proširenju, porukom da je put ka EU put ka snažnoj demokratiji, a da su zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija budućnost Unije.

Fon der Lajen je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekla da EU, kada je riječ o spoljnopolitičkoj agendi, mora investirati u demokratiju.

– Treba sa partnerima objediniti snage da proširimo demokratiju, a direktni put je jačanje naših odnosa i demokratije u našim državama – poručila je ona.

Fon der Lajen je rekla da postoje zemlje koje su već na putu ka EU i da Unija mora da ih podrži tokom svakog njihovog koraka na tom puti, jer je put ka snažnijoj demokratiji isti kao i put u EU.

– Zato građanima na zapadnom Balkanu, u Ukrajini i Moldaviji želim da kažem da su oni dio naše porodice, budućnost naše Unije. Bez njih naša EU ne bi bila potpuno – podvukla je ona.

Fon der Lajen je rekla da je EU vidjela da postoji potreba da se ide i dalje od procesa proširenja, da je potrebna politička zajednica, u vezi čega će Evropska komisija predati svoje ideje Savjetu Unije.

Prema njenim riječima, budućnost EU zavisi i od saradnje sa partnerima izvan Evrope.

– Ima zemalja koje žele da sarađuju sa nama u suočavanju sa velikim izazovima – rekla je ona najavljujući sporazume sa više zemalja i napore u produbljivanju saradnje.

Ukazala je i da strane autokrate napadaju evropske vrijednosti, kroz finansiranje institucija preko kojih žele da miniraju te vrijednosti.

S tim u vezi je najavila mjere koje treba da spriječe takve aktivnosti.