Fon der Lajen: Evropska komisija za njemačko-francuski plan, integrisaće ga u dijalog

4
Foto: Vlada Crne Gore/flickr

Evropska komisija podržava njemačko-francuski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja i integrisaće ga u dijalog Beograda i Prištine, najavila je danas u Berlinu predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za štampu po završetku Samita Berlinskog procesa pozvala dvije strane na postizanje dogovora, i rekla da se radi o problemu koji je moguće riješiti, a koji stoji na putu bržem priključenju regiona u EU.

Podsjetimo, reč je o planu Njemačke i Francuske (Šolc-Makron) koji, kako su prenijeli mediji, podrazumijeva da 2023, poslije 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, počne nova faza u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim da nakon još 10 godina, kad EU bude spremna da uključi Zapadni Balkan, dođe do formalnog sporazuma o priznanju, kao preduslova za članstvo u EU.

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je potrebno da se prevaziđu bilateralni konflikti i da je dobro što se vode razgovori.

Ukazao je da je ove godine postignut napredak u rješavanju bilateralnih konflikata, navodeći rješavanje spora Bugarske i Sjeverne Makedonije, što je omogućilo otvaranje pristupnih pregovora Skoplju i Tirani.

– To važi i za Srbiju i Kosovo, koje moraju uspjeti da postignu dogovor. Njemačka i francuska vlada, kao i Evropska komisija se trudimo da to omogućimo i zato smo tako aktivni u razgovorima sa obje strane. Nadamo se da će brzo doći do napretka u procesu dijaloga dvije vlade i da će uslijediti dogovor – naglasio je Šolc na konferenciji za štampu po završetku Samita Berlinskog procesa.

Rekao je da se nada brzim rezultatima.

Albanski premijer Edi Rama, čija će zemlja biti domaćin sljedećeg Samita Berlinskog procesa, kazao je da novi plan pruža jedinstvenu šansu ne samo Kosovu i Srbiji, već cijelom regionu.

– Nadam se da će obje strane to shvatiti ozbiljno i da će razumjeti da je sada vrijeme da se da značajan doprinos cjelokupnoj evropskoj arhitekturi – rekao je on.

Na pitanje o ubrzanju pristupnog procesa zemalja regiona Šolc je kazao da se nada da će što prije doći do prijema u članstvo.
Fon der Lajen je naglasila da put u EU vodi samo preko napretka u ispunjavanju obaveza.

– Modernizovana metodologija ima za cilj da ubrza proces, jer tamo gdje postoji želja za sprovođenjem reformi postojaće i brži put. Ako se neko trudi postoji mogućnost ubrzanja procesa – dodala je ona.

Fon der Lajen je kazala da su uočljive značajne promene u EU, usljed promjenjene geopolitičke situacije, pa su mnogi svjesni da se mora ubrzati ovaj proces, prenio je Tanjug.