Fon der Lajen: Narednih šest mjeseci ključni za odnose EU i Zapadnog Balkana

8
Foto: Alamy

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će narednih šest mjeseci biti ključni za odnose EU i Zapadnog Balkana i najavljuje da će Evropska komisija za par nedjelja izaći sa novom metodologijom proširenja.

Der Lajen je tokom predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedavanja u Evropskom parlamentu u Strazburu, pozvala EU da održi momentum kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

– Ako želimo da samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu bude uspješan moramo sada da uradimo naš domaći zadatak. Zato ćemo predstaviti našu metodologiju proširenja za par nedjelja kako bismo razgovarali o neophodnoj modernizaciji, a prvenstveno dali našim prijateljima na Zapadnom Balkanu prespektivu za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – poručila je fon der Lajen.

Ocijenila je da Hrvatska, koja je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU, zna bolje od mnogih šta znači snaga evropske perspektive, koliko daleko ta perspektiva može odvesti zemlju u pogledu transformacije sistema i ekonomije, ali i šta je to dobro što EU može da uradi svojim angažmanom i investiranjem u ovom regionu.