Fon der Lajenova uputila izvinjenje Italiji

6
Foto: Alamy

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je danas izvinjenje Italiji zbog nedostatka solidarnosti Evrope u borbi protiv pandemije virusa korona, ali je obećala veću pomoć u otklanjanju ekonomskih posljedica.

U Italiji vlada razočaranost zbog odgovora Evrope na pandemiju, počev od neslanja medicinske pomoći, pa potom odbijanjem članica da prihvate zajedničke akcije za ublažavanje troškova oporavka od krize.

U Italiji je registrovano 13.155 preminulih od virusa korona u proteklih šest mjeseca što je više nego bilo gdje u svijetu.

U pismu objavljenom u italijanskom dnevniku “Republika” Fon der Lajenova je izjavila da je previše članica EU pažnju prvobitno usmjerilo na sopstvene probleme.

– Nisu shvatili da pandemiju samo možemo poraziti zajedno, kao Unija. To je štetno i moglo je biti izbjegnuto. Danas je Evropa na strani Italije – istakla je Fon der Lajenova.

Lider stranke krajnje desnice Liga Mateo Salvini naveo je da se Fon der Lajenova izvinila Italiji i Italijanima, ali da je to trebala da učini mnogo ranije, te da od Evrope uvijek dobijaju “riječi i dim” ali nikad ništa opipljivo.

Fon der Lajenova je dodala da će EU odvojiti do 100 milijardi evra za najteže pogođene članice, počev od Italije, kao pomoć u pokrivanju troškova plata i očuvanja radnih mjesta.