Fridrih Merc novi šef CDU

64
Foto: EPA-EFE/Filip Singer

Hrišćansko demokratska unija (CDU) Njemačke izabrala je novog lidera, a ovaj put povjerenje članstva dobio je Fridrih Merc.

Merc je osvojio 62 odsto glasova članstva CDU, i nakon trećeg pokušaja postao lider partije.

Naime, 2018. Merc se već jednom kandidovao za šefa CDU, ali je tada pobijedila kandidatkinja koja je uživala podršku dotadašnje šefice Angele Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer.

Prošle godine, kada su održani izbori za novog šefa stranke koji bi poveo partiju u predizbornu trku, on je izgubio protiv Armina Lašeta.

Pošto se Lašet povukao zbog loših izbornih rezultata CDU je morala da bira ponovo lidera, po treći put u samo tri godine.

Ovaj put Mer se kandidovao protiv Norberta Retgena i bivšeg šefa kabineta kancelarke Merkel Helge Brauna.

Predsjednik stranačke izborne komisije Ivon Magvas saopštila je da je onlajn predato 132.617 glasova, a putem pošte 115.743, što je 66,02 odsto članova sa pravom glasa.

Merc je osvojio 62,1 odsto glasova, Retgen 25,8 i Braun 12,1 procenata.

Nijedna druga partija nije proteklih godina uspjela da mobiliše toliki broj članova da učestvuje na internom glasanju.

Tako je na izborima za čelnika Zelenih učestvovalo 61,6 odsto članstva, a na izboru čelnika Socijaldemokratske partije (SPD) svega 56 odsto.

Merc je deseti lider CDU, a najduže na čelu stranke zadržao se Helmut Kol sa 9.279 dana, nakon kojeg je najduže upravljala strankom Merkel i to 6.816 dana, a najkraće “vladao“ je Lašet manje od godinu dana.