Ganc: Potrebne godine za obnovu juga zemlje

3
Foto: Nir Elias/Reuters

Napori Izraela da rehabilituje južna naselja opustošena napadom Hamasa 7. oktobra trajaće godinama i prevazići će planiranu kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze, izjavio je Beni Ganc, član ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

Ganc, bivši general koji se pridružio Netanjahuu iz opozicije u vladi oformljenoj povodom vanrednog stanja, signalizirao je i drugim neprijateljima Izraela, pored Hamasa, da rizikuju da budu uništeni.

– Bitka protiv terora u Gazi nastaviće se na teritoriji Pojasa Gaze – ići će duboko, bilo gdje i u bilo koje vrijeme potrebno da se osigura bezbjednost zajednicama koje će biti obnovljene i koje će ponovo izgraditi region – rekao je Ganc u govoru.

On je dodao da će kopnena akcija biti samo „jedna faza dugog procesa koji će uključivati odbrambene, diplomatske i društvene aspekte koji će trajati godinama“, prenio je AP.

Ganc, dugogodišnji Netanjahuov politički rival, izjavio je da dvije sedmice star ratni kabinet dobro funkcioniše i donosi odluke na osnovu kalkulacija koje su relevantne za nacionalnu krizu.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas, koji se zakleo na uništenje Izraela i ima podršku Irana i Hezbolaha u Libanu.

– Opasnost od uništenja neće biti naša sudbina, već sudbina onih koji bi nama učinili zlo – dodao je Ganc.