Gašić: Dozvoljen rad trgovačkim centrima

30
Foto: SRNA

Republički štab za vanredne situacije odlučio je da od ponedjeljka, 5. aprila, bude dozvoljen rad trgovačkim centrima u Republici Srpskoj i poslovnim subjektima koji posluju u njima, uz striktno poštovanje mjera nadležnih u vezi sa epidemiološkom situacijom, rekla je ministar trgovine i turizma Srpske Suzana Gašić.

Gašićeva je nakon sjednice Štaba rekla da se dozvola rada ne odnosi na ugostiteljske objekte u tim centrima, te da se ostali subjekti, kojima je dozvoljen rad, obavezuju da odrede lica za kontrolisanje poštovanja važećih epidemioloških mjera.

– Ostale mjere ostaju na snazi kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata. Njihov rad je i dalje ograničen na pružanje dostave hrane i pića, kao i na šaltersku prodaju robe – precizirala je Gašićeva i dodala da nove mjere Štaba važe do 12. aprila.

Kada je riječ o radu bazena, Gašićeva je navela da je dozvoljeno samo obavljanje trenažnog procesa profesionalnih sportista i profesionalnih sportskih organizacija.

Ona je rekla da se mjere donose da se ekonomska i zdravstvena situacija u Srpskoj popravi.

Gašićeva je napomenula da je Vlada Republike Srpske juče usvojila Uredbu kojom je odobrena pomoć hotelima, odnosno ugostiteljskim objektima za smještaj, turističkim agencijama, te privrednim subjektima koji se bave izvođačkom umjetnošću.

– Ovom uredbom biće omogućeno svakom ugostiteljskom objektu za smještaj da se prijavi na obrazac koji će biti objavljen na sajtu resornog ministarstva i da aplicira za pomoć u vidu uplate poreza i doprinosa za oktobar, novembar i decembar prošle godine – pojasnila je Gašićeva.

Prema njenim riječima, s obzirom da se ulazi u treću sedmicu ograničenja rada, za zaposlene u ugostiteljskim objektima za ishranu i piće biće nadoknađena polovina najniže plate, te porezi i doprinosi.

– Kada nam dozvoli epidemiološka situacija prve mjere ublažavanja o kojima ćemo razgovarati odnosiće se na početak nastave u školama za djecu od prvog do petog razreda, te rad bašta ugostiteljskih objekata na otvorenom – zaključila je Gašićeva.

Foto: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da Srpska uprkos pogoršanju epidemiološke situacije ima odgovor na povećanje broja zaraženih od virusa korona, ali da treba sačuvati otpornost zdravstvenog sistema da se omogući planirana vakcinacija.

On je rekao da je jedan broj zdravstvenih radnika iz domova zdravlja usmjeren na njegu i liječenje pacijenata, što znatno usporava proces vakcinacije koji je trebalo da se završi u toku naredne sedmice.

– Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zadužen je da onim domovima zdravlja koji ne budu imali kapacitete da nastave, aktivno pokuša da obezbijedi svoje kapacitete za vakcinaciju – istakao je Šeranić.

On je rekao da je do sada u Srpskoj bolnički zbrinuto 1.320 pacijenata, te da je najteža situacija u Banjaluci i Trebinju.

Šeranić je dodao da će tokom narednog vikenda u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci biti obezbijeđeno dodatnih 150 kreveta za liječenje pacijenata, kao i da je zdravstvenim ustanovama Trebinja u tom smislu pružena pomoć od 138.000 KM.

Govoreći o nabavci vakcina, Šeranić je rekao da je juče Agencija za lijekove odobrila korišćenje „Astra Zeneke“ u BiH, od čega 8.600 doza pripada Republici Srpskoj.

– Očekujemo da se reguliše proces u vezi sa donacijom vakcine „Sinovak“ iz Turske, te za kinesku vakcinu „Sinofarm“ koja bi u narednom periodu trebalo da bude dostupna u Republici Srpskoj – istakao je Šeranić.

Foto: SRNA

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija teška, ali da je cilj usporavanje širenja zaraze na sedmičnom nivou da bi se postigla očekivana stabilizacija.

Zeljković je rekao da tendencija rasta broja oboljelih i dalje ima isti tok u Republici Srpskoj.

– Republika Srpska u martu imala je više od 10.000 oboljelih od virusa korona, a što na ukupan broj oboljelih od preko 56.000 predstavlja 19,8 odsto – naveo je Zeljković, dodajući da je time petina svih oboljelih bila u martu ove godine.

On je istakao da građani moraju biti svjesni da je potrebna disciplina, odgovornost i poštovanje mjera.

Foto: SRNA