Gašić: Za Beograd nedopustivi pokušaji nasilne revizije Dejtona na štetu Republike Srpske

10
Foto: Nikola Anđić

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić ocijenio je da su, sa aspekta Srbije, nedopustivi bilo kakvi eventualni pokušaji nasilne revizije dejtonskih principa na štetu Republike Srpske.

– Svjesni smo opasnosti koje ovakve inicijative mogu unijeti u ionako veoma složene odnose između naroda i entiteta u BiH. Pozicija naše zemlje, kao garanta Dejtonskog sporazuma, jasna je i nedvosmislena, ali u isto vrijeme veoma složena – rekao je Gašić za junski broj vojnog magazina Odbrana.

On je naveo da je pritisak koji se vrši na Srbiju u formi rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici rezultat nastojanja Beograda da vodi nezavisnu i izbalansiranu spoljnu politiku, da održi vojnu neutralnost, da brine isključivo o sopstvenim interesima i ne zauzima strane.

– Licemjeran stav dijela takozvane međunarodne zajednice u vezi sa pitanjem nepovredivosti granica i teritorijalnim integritetom međunarodno priznatih država dobio je još drastičnije forme nakon početka ukrajinskog sukoba – ukazao je Gašić.

On je rekao da Srbija ostaje dosljedna stavovima koje je njen predsjednik Aleksandar Vučić saopštio poslije sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost odmah po izbijanju sukoba u Ukrajini – da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, zalaže se za mir, ali da ne uvodi sankcije Rusiji.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Gašić je ukazao na to da je za nju u Generalnoj skupštini UN, poslije nedjelja pritisaka i ucjena zapadnih država, glasalo manje od polovine članica UN, a da je dvije trećine svjetske populacije nije podržalo, među kojima i mnoge važne države islamskog svijeta.

– Sa ispodpolovičnom podrškom takva odluka ne bi bila izglasana ni u jednom parlamentu, ali eto, u Generalnoj skupštini UN je to moguće. Način na koji je ta nesrećna rezolucija usvojena i narativ kojim je obrazložena svjedoči o dubini političke hipokrizije dijela međunarodne zajednice, ali i o tome da njihova sila i arogancija, ipak, imaju ograničen domet – naveo je Gašić.

On je ocijenio da je jedna mala, nezavisna i slobodoljubiva zemlja, uspjela snagom istine i argumenata da tom dokumentu oduzme suštinski legitimitet.

Što se tiče Kosova i Metohije, Gašić je naglasio da je politika vlasti u Srbiji da se pitanje statusa srpske pokrajine rješava političkim sredstvima i u okvirima međunarodnog javnog prava, ali da je to nailazilo na opstrukcije pojedinih zemalja i krajnje agresivan pristup privremenih prištinskih institucija.

– Pokušaji Kurtijeve vlade da takozvanu državnost zaokruži konačnim obračunom sa preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji i stravična represija koja se tamo u kontinuitetu sprovodi nad našim narodom, ali i drugim nealbanskim življem, dovela nas je više puta u prethodnom periodu na samu ivicu konflikta – naveo je Gašić.

On je rekao da je Vojska Srbije danas pouzdan bedem pred svakom prijetnjom slobodi i nezavisnosti Srbije, ističući da Vojska mora biti snažna, sposobna i spremna da osujeti svaki pokušaj ugrožavanja slobode i nezavisnosti Srbije.

– Naša vojna moć nije prijetnja bilo kome u okruženju nego isključivo instrument odvraćanja od bilo kakvih agresivnih namjera prema Srbiji i srpskom narodu – istakao je Gašić i najavio dalje opremanje vojske, ali i unapređenje položaja i obuke njenih pripadnika.

U vezi sa odlukom o eventualnom vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, Gašić kaže da on lično podržava tu ideju, te napominje da su Ministarstvo dobrane i Generalštab Vojske Srbije sačinili objedinjen prijedlog više modela obaveznog služenja vojnog roka koji je upućen predsjedniku Srbije, sa kojim predstoje konsultacije i donošenje odluke o upućivanju prijedloga u parlament.

On je rekao da nabavka borbenih letjelica i vojne opreme i naoružanja od zemalja i Zapada i Istoka ne znači narušavanje i odustajanje od vojne neutralnosti Srbije, koja neće biti dio vojnih saveza, ali neće ni da se izoluje.