Gincburg: Vakcinacija „sputnjikom lajt“ jednom u pola godine

11
Foto: Aleksandar Gincburg (arhiva)

U uslovima širenja delta soja virusa korona potrebno je vršiti revakcinaciju „sputnjikom lajt“ jednom u pola godine, izjavio je direktor ruskog nacionalno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

Gincburg je objasnio da je revakcinacija veoma važna jer se svakih pola godine kod čovjeka smanjuje nivo antitijela na sve strane antigene, ako nije u stalnom kontaktu sa njima.

– Revakcinacija „sputnjikom lajt“, po mom mišljenju, u situaciji kada se pojavljuju novi sojevi zaista je neophodna jednom u šest mjeseci. Ako bude još neki soj vidjećemo da li će on imati neke druge osobine – rekao je ruski naučnik za „Sputnjik“.

Ranije istraživanje centra „Gamaleja“, koje je obuhvatilo 28.000 lica u Moskvi koja su vakcinisana jednokomponentnom vakcinom „sputnjik lajt“, pokazalo je da je efikasnost vakcine 70 odsto protiv „delta“ soja virusa korona tri mjeseca nakon vakcinacije.

Pritom, efikasnost vakcine kao „pojačivača“ drugih vakcina iznosi više od 83 odsto protiv zaraze i više od 94 odsto protiv hospitalizacije.