Goganović: Helez najnovijim potezom nastavlja urušavanje Ministarstva odbrane i BiH

10
Foto: Aleksandar Goganović/Facebook

Nezakonito doznačena sredstva Ministarstvu odbrane iz Ministarstva finansija i trezora, bez nove odluke Savjeta ministara, najbolji su primjer klasične zloupotrebe položaja ministra odbrane Zukana Heleza, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

– Helez i njegovi istomišljenici iz Ministarstva finansija prekršili su Zakon o odbrani, Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, Pravilnik o radu i Pravilnik o kancelarijskom poslovanju. Skandalozni akt je poslat direktno iz Kabineta ministra odbrane, bez mog znanja o tome, a posebno – saglasnosti. I ne samo to, apsolutno bez znanja i saglasnosti pomoćnika ministra za finansije, čija je to isključiva odgovornost – rekao je Goganović, koji je zamjenik ministra za upravljanje resursima.

On je napomenuo da je već naredio da se cijeli slučaj u potpunosti ispita, te da je od Sektora za finansije zatražio informacije o državnim službenicima koji su, zajedno sa Helezom, učestvovali u ovoj, kako kaže, nezakonitoj i nezapamćenoj aktivnosti.

– Nakon što provjerim sve detalje i dobijem informacije koje sam već tražio, prijaviću odgovorne i pokrenuti disciplinski postupak. Ovakvo ponašanje ministra odbrane je krajnje nekorektno, i ne samo to – žalosno je da Ministarstvo odbrane vodi čovjek koji ne preza od krivičnih djela ni na radnom mjestu. Nećemo nastaviti realizovati bilo koju aktivnost dok se ne utvrde sve činjenice u ovom slučaju – istakao je on.

Goganović je naveo da je za njega poštovanje Zakona o odbrani i internih pravilnika apsolutni imperativ i da mu je žao što isto ne može da kaže za kolegu Heleza koji neprestano svojim postupcima nastavlja sa urušavanjem pravne države, Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih nastojanja za evropskim integracijama.

– Zukan Helez je, po ko zna koji put pokazao – srpski predstavnici i, generalno, srpski narod za njega ne postoje. Ne postoje ni Zakon i zakoni. On je sam sebi dovoljan, samo – šta to znači za BiH – zaključio je Goganović.

Ministarstvo finansija i trezora, bez nove odluke Savjeta ministara, doznačilo je u petak, 21. jula, 3,6 miliona KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara za potrebe nabavke neborbenih helikoptera.