Goganović: NATO ima svoje interese u BiH

5
Foto: Aleksandar Goganović/Facebook

Posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga BiH jasno govori da NATO ima svoje interese u BiH i da ih zanima bezbjednosna situacija i put BiH ka EU, izjavio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

– Zvanični stav Republike Srpske je da smo mi za NATO saradnju kako je to i predviđeno Programom reformi koji je 2019. godine usvojilo Predsjedništvo BiH, a koje je jedino nadležno da vodi odbrambenu i spoljnu politiku – rekao je Goganović Srni komentarišući današnju posjetu generalnog sekretara NATO-a BiH.

On je ukazao da je generalni sekretar naglasio da je zadovoljan saradnjom NATO-a i BiH i potvrdio da se o NATO članstvu neće razgovarati dok o tome ne bude političkog konsenzusa u BiH.

– Dejton je jasno definisao da se sve odluke u BiH moraju donositi u skladu sa dogovorom tri naroda i dva entiteta. Stav Srpske i srpskog naroda je jasan – da smo za NATO saradnju, ali da se protivimo NATO integracijama – istakao je Goganović.

On je podsjetio da je 2019. godine Komisija za NATO integracije preimenovana u Komisiju za NATO saradnju i da su za promjenu saziva glasali i partneri iz političkog Sarajeva i time pristali da se kurs BiH sa NATO integracija preusmjeri u NATO saradnju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas boravi u BiH gdje je razgovarao sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto, a u obraćanju novinarima izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, secesionističke podjele i retorike, kao i spoljnog uticaja, posebno Rusije.