Goganović: Pistorijus otkazao posjetu zbog bezbjednosne situacije

8
Foto: Aleksandar Goganović/Facebook

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je tačna informacija da je njemački ministar odbrane Boris Pistorius iznenada otkazao posjetu BiH, što ranije nije bila praksa, te da je kao zvanično obrazloženje za taj potez navedena bezbjednosna situacija u regionu i svijetu.

– Konkretni razlozi otkazivanja jučenjašnje posjete nisu navedeni, osim ove diplomatske i uopštene formulacije – naveo je on.

Goganović je rekao da je „radikalni islamski terorizam kao prijetnja globalno prisutan u današnje vrijeme i da su svi svjedoci dešavanja u Izraelu i brutalnog terorističkog napada na nedužne civile“.

On je napomenuo da Izrael svakako ima pravo da odgovori na napade militantnog Hamasa, naravno, vodeći računa da ne bude civilnih žrtava.

– Očekujem od nadležnih bezbjednosnih agencija u BiH da u narednom periodu posebno posvete pažnju na prijetnju radikalnog islamskog terorizma, na koji su upozorile i bezbjednosne agencije iz Italije, koji može biti motivisan dešavanjima u Izraelu, a posebno na zapadnoom Balkanu – rekao je Goganović za Srnu.

Skupovi podrške Palestini u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, rekao je on, svakako dodatno utiču na radikalizaciju ukupne situacije i usložnjavaju bezbjednosnu situaciju u regionu.

– Ne bih isključio da i, između ostalog, najnovija dešavanja u Federaciji BiH dodatno motivišu određene ekstremističke grupe kao što su povratnici sa sirijskog ratišta, pripadnici terorističke „Islamske države“ da region i Evropu označe kao eksplicitnu metu u narednom periodu – ocijenio je Goganović.