Goganović: Republika Srpska stoji iza Srba u zajedničkim institucijama

3
Foto: Aleksandar Goganović/Facebook

Pozivi pojedinih političara iz Sarajeva da se kazne predstavnici Republike Srpske zaposleni u Savjetu ministara i agencijama zbog učešća na sastanku u Administartivnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu ne doprinose smirivanju političkih tenzija i još su jedna potvrda surove realnosti da pojedinci ne žele Srbe u Sarajevu, izjavio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

– Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama apsolutno su imali pravo da juče prisustvuju sastanku i razgovaraju o načinima rada. Time nije prekršen nijedan zakon ili interni pravilnik, jer nije riječ o političkom skupu, kako tvrde pojedinci, nego o koordinaciji kadrova iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama – pojasnio je Goganović.

On je ocijenio da se, potvrđivanjem optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokazalo da su apsurdi mogući.

– Ako neko krene na državne službenike naići će na bedem Republike Srpske koji će ih štiti i braniti. Srbi u zajedničkim institucijama nisu nezaštićeni, branićemo ih svim zakonskim i demokratskim sredstvima. Ne izazivajte nas i ne dižite tenzije – poručio je Goganović za Srnu.

Navodeći da pominju novčane kazne za državne službenike koji su prisustvovali sastanku, on je ukazao na to da zaboravljaju da tu nije riječ o političkom skupu, nego o institucionalnom sastanku i koordinaciji.

Goganović je naglasio da će Republika Srpska stati iza Srba u zajedničkim institucijama.

– Uvijek sam za razgovor, dijalog i kompromis, ali sam veoma ozbiljan kada kažem da neću tolerisati, ni dozvoliti progon Srba u zajedničkim institucijama, kao jednog od tri konstitutivna naroda. Pozivam javno političke partnere da ne upadaju u takve zamke i time naruše partnerstvo na nivou BiH – istakao je on.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, nakon jučerašnjeg sastanka, rekao je da je lojalnost Republici Srpskoj jedinstven stav svih predstavnika Srpske zaposlenih u Savjetu ministara i agencijama, te da su svi spremni da napuste rad u zajedničkim institucijama ukoliko budu nastavljene provokacije Kristijana Šmita.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović predložio je sankcionisanje državnih službenika koji rade u zajedničkim inistitucijama i koji su juče, na poziv Košarca, prisustvovali sastanku u Istočnom Sarajevu.