Goldštajn: Na tabli u Jasenovcu više nema riječi Holokaust

11
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sjećanja na strahote Holokausta danas ima sve manje, a termin Holokaust u Jasenovcu je zamijenjen terminom „masovni zločin“, kaže hrvatski istoričar Ivo Goldštajn i ističe da se smatralo da je pod ratove crta podvučena i da je revizionizam otišao u istoriju.

– Došlo je novo vrijeme s još manje sjećanja. Godine 2001., nakon što smo podvukli crtu pod ratove i režim iz 90-ih, smatrali smo da je revizionizam otišao u istoriju. Mislili smo da stvari idu ka svom smirenju i da će se Holokaust moći u Zagrebu etablirati kao činjenica“, rekao je Goldštajn sinoć na promociji drugog izdana knjige „Holokaust u Zagrebu“.

To je ujedno bio i odgovor Goldštajna na pitanje zašto se nakon gotovo četvrt veka od izlaska prvog odlučio na drugo izdanje knjige, čiji su autori njegov otac Slavko i on.

– Kad je knjiga prvi put izašla, bilo je puno pohvala, ali i negiranja, ružnih i neumesnih komentara, priča da se Holokaust nije događao u Zagrebu nego negde drugde – kazao je Goldštajn.

Ističe da nije verovao da će u budućnosti termin „Holokaust“ biti zamenjen nekim drugim, ali je do toga ipak došlo.

– Međutim, od prošle godine u Jasenovcu, na tabli koju je neko instalirao za vreme (hrvatskog) predsedavanja Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust, nema više termina „Holokaust“ za Jevreje nego samo „masovni zločin“ – naveo je Goldštajn i dodao da je to zapravo eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, prenela je Hina.