Goldštajn: Trideset godina traje ustašofilija

58
Foto: balcanicaucaso.org

Istoričar Ivo Goldštajn smatra da je u Hrvatskoj tokom proteklih 30 godina počeo proces revizionizma, ustašofilije i neoustaštva, te da je posljedica toga oživljavanje pozdrava „Za dom spremni!“.

Goldštajn je nezadovoljan činjenicom da se u Jasenovcu ne može organizovati jedinstvena komemoracija žrtvama ustaša.

– Nije u redu da se biskupi mole za žrtve Blajburga, ali ne i za jasenovačke – naveo je Goldštajn.

On je za N1 upozorio da je problematično što pojedina ministarstva godinama finansiraju projekte i knjige koji su jasno revizionistički i ustašofilski.

– To su krugovi koji forsiraju priču o Jasenovcu nakon 1945. godine, što je laž, uvreda i idiotizam. Neki sa tim izmišljotinama idu do 1952. godine. S tim treba prestati i Vlada to treba da osudi i prekine finansiranje takvih stvari – smatra Golštajn.

Komemoracija u Spomen-području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine i proboj logorašaod kojih je preživjelo njih 169. Ujedno se odaje počast svim stradalim i preživjelim logorašima.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.