Golić: Zahvaljujući politici Dodika, BiH neće uvesti sankcije Rusiji

40
Foto: SRNA

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da BiH zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku nije na listi neprijateljskih zemalja Ruske Federacije, poručivši da BiH nije i neće uvesti sankcije Rusiji.

– Zahvaljujući odgovornoj politici Dodika i Sarajevo, koje je željelo da uvede sankcije Rusiji, imaće gas. Građani Sarajeva će se grijati po daleko povoljnijim uslovima nego zemlje u okruženju – naglasila je Golićeva na otvaranju izložbe „Ekspo Rusija-Srbija 2022“.

Golićeva je navela da je strateško opredjeljenje Republike Srpske da stvori poslovno okruženje koje će povećati konkurentnost domaće privrede, te da formira takav ekonomski sistem u kojoj će proizvodnja u Republici Srpskoj biti isplativa, a izvoz proizvoda na strana tržišta prioritet.

Ona je dodala da Vlada Srpske svakodnevno radi na poboljšanju investicione klime i smanjenju troškova poslovanja, a da su strani investitori u svojim pravima izjednačeni sa domaćim.

– Republika Srpska je sigurno mjesto za investiranje sa izuzetnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom. Politički stabilna, čvrsto opredijeljena za jačanje prijateljskih, kulturnih i poslovnih veza sa Ruskom Federacijom, zemljama Evroazijske unije, Republika Srpska je otvorena za nova partnerstva – rekla je Golićeva.

Ona je ukazala da je Ruska Federacija već prisutna u Republici Srpskoj kao važan energetski partner i većinski vlasnik Naftne industrije Republike Srpske.

– Odnedavno je na našem tržištu posluje i ruski trgovački lanac „Svetafor“ pod nazivom „Metro“. Vjerujemo da je i ova izložba, kao i Investiciona konferencija koja se održava u Prijedoru, na kojoj učestvuju i partneri iz Rusije, odlična prilika da razmijenimo informacije i ojačamo saradnju na svim poljima – rekla je Golićeva.

Ona je iskazala uvjerenje da će nakon ove izložbe saradnja biti još čvršća i dovesti do novih ugovora i realizacije zajedničkih konkretnih projekata.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je poželio dobrodošlicu učesnicima izložbe, poručivši da ga posebno raduje prisustvo predstavnika Republike Srpske.

On je prisutnim pročitao poruku dobrodošlice ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je rekao da Rusiju i Srbiju povezuju dugogodišnje spone kulturne i civilizacijske bliskosti, prijateljstva, međusobnog poštovanja i uvažavanja, te da se strateško partnerstvo dvije zemlje zasniva na iskrenom političkom dijalogu na najvišem nivou.

Lavrov je iskazao zadovoljstvo što to partnerstvo nastavlja da se uspješno razvija na svim poljima, uprkos epidemiološkim problemima i ograničenjima.

Predsjednik Međunarodnog slovenskog saveza Sergej Baburin je rekao da, zahvaljujući Srbiji i Republici Srpskoj, Evropljeni imaju bolju šansu da razumiju Rusiju, a da Rusija ima šansu da dopre do svijesti Evropljana.

– Saradnja između Srbije, Rusije i Srpske je šansa da čovječanstvo preživi. Budimo vjerni tradiciji, pobjednicima Hitlerovog nacizma. Učinimo sve da budućnost našeg naroda bude uspješna i sretna. Neka cvjetaju svi poslovi, jer vaš procvat je i uslov da procvjetaju svi naši narodi. Ako je Bog sa nama ko onda može biti protiv nas. Daj Bože da se što prije uspostavi normalan poredak na Zemlji – rekao je Baburuin.

On je istakao da nije preuveličavanje kada kaže da danas u svijetu traje borba dobra i zla i da čovječanstvo stoji pred izborom da li će sačuvati ili izgubiti dušu.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da se ideja na kojoj je nekad ustanovljen evropski poredak danas živi u Srbiji, koja demonstrira kako treba da izgleda saradnja na evropskom kontinentu.

Ona je naglasila da će Odbor na čijem je čelu pokrenuti inicijativu da se događaji poput ovog organizuju i na drugim prostorima gdje žive Srbi, a koji prepoznaju Rusiju kao važnog partnera.

Stamenkovski je ukazala da je zbog političkih odluka evropskih zemalja koje se odnose na Rusiju inflacija u tim zemljama dostigla gotovo dvocifreni rezultat, a da 50 odsto stanovnika tih zemalja traži da sankcije Rusiji budu ukinute.

– Politički analitičari ističu da Zapadna Evropa očekuje da će ova zima zbog toga za Evropu biti ubistvena, a mi odavde šaljemo poruku da će dok god budemo gajili prijateljstvo sa Rusima, srpskom narodu biti toplo i u decembru – rekla je ona.

Predsjednik Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Nikolajevič Hripunov je poručio da mu je velika čast i zadovoljstvo što prisustvuje izložbi i posebno zahvalio Srbima iz Srbije i Republike Srpske što su došli.

Izložba „Ekspo Rusija-Srbija 2022“ je tradicionalna manifestacija koja okuplja ruske i srpske kompanije, mala i srednja preduzeća i koja je do sada značajno doprinijela jačanju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Na pet prethodnih sajmova potpisano je više od tri stotine ugovora o saradnji Srbije i Rusije.

Na izložbi su tradicionalno i privrednici iz Republike Srpske, a ove godine izlažu „Lada-auto“ iz Banjaluke i „Alumina“ Zvornik.