Golić: Zoning plan za „Aerodrom Trebinje“ preduslov za početak gradnje

14
Foto: SRNA

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izrazila je očekivanje da će na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine biti usvojen Prijedlog zoning plana područja posebne namjene „Aerodroma Trebinje“, čime će biti ispunjeni svi preduslovi za početak gradnje.

Golićeva je rekla Srni da će se nakon usvajanja plana krenuti u sprovođenje potrebnih procedura vezanih za građenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa što u konačnici treba da završi izdavanjem građevinske dozvole i početku radova.

– Zoning planom je obuhvaćeno područje na teritoriji grada Trebinje površine oko 1.234 hektara, koje je udaljeno oko 14 kilometara od centra, a zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac – navela je Golićeva.

Prema njenim riječima, izgradnja Aerodroma u Trebinju je od interesa ne samo za građane Trebinja, već i za cijelu Srpsku.

Golićeva je napomenula da će povezivanje ovog dijela Srpske avio-saobraćajem sa aerodromima u Srbiji, kao i evropskim destinacijama, imati pozitivan efekat na cjelokupni privredni, kulturni, ekonomski i turistički razvoj.

– Aerodrom će omogućiti povezanost ovog dijela Srpske sa svim značajnim centrima u okruženju, te skratiti vrijeme putovanja i omogućiti efikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednih subjekata Trebinja i Hercegovine – istakla je ona.

Golićeva je podsjetila da je Aerodrom Trebinje planom određen kao opšti, strateški interes Srpske i njegova izgradnja predstavlja jedan od postavljenih, operativnih ciljeva vazdušnog transporta.

Vlada Republike Srpske je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zoning plana područja posebne namjene “Aerodrom Trebinje” i proslijedila ga na usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske.