Gorica Dodik uručila ključeve nove kuće porodici Gambelić iz Nevesinja

60
Foto: @goricadodik/Twitter

Sedmoročlanoj porodici Gambelić iz Nevesinja danas su uručeni ključevi nove kuće koja je izgrađena zahvaljujući projektu „Srpska kuća“ koji je pokrenulo Udruženje „Osmijeh žene“ iz Laktaša.

Ključeve porodici Gambelić uručila je Gorica Dodik, inicijator za osnivanje projekta „Srpska kuća“.

Gorica Dodik kaže da je danas presrećna i puna emocija jer su uspjeli pomoći jednoj porodici.

– Jako sam srećna što su ova djeca dobila krov nad glavom. Ovo je prva kuća koja je završena u ovoj godini. Slijede u Laktašima još dvije kuće. Pokretač je bilo isključivo to da pomognemo porodicama sa više djece i da se ta djecu lakše izvedu na put – kaže Dodik i dodaje da se nada da će ova donacija djeci biti vjetar u leđa i da im više nikada neće biti potrebna ničija pomoć.

Jelena Trninić Milićević, koordinator projekta „Srpska kuća“, kaže da sada predstoji mukotrpan rad jer su izazovna vremena.

– Na početku akcije smo obećali tri montažne kuće. Danas je Nevesinje dobilo, a ukupno 16 djece do sada je ovom akcijom dobilo krov nad glavom. Mi smo odgovorili pozivu i čitava zajednica kada su Nevesinje i Laktaši u pitanju, svi su se angažovali da nam pomognu – kaže Trninić Milićević.

Foto: topportal.info

Dodaje da se radi o jako dobrim porodicama koje će nastaviti živjeti u Republici Srpskoj.

– Projekat „Srpska kuća“ ne staje na ovome. Kada sve tri porodice uselimo reći ćemo šta je sljedeće i koje su iduće lokacije – rekla je Trninić Milićević dodajući da je kuća u Nevesinju posljednja izabrana, ali prva završena i da će uskoro biti uručenje ključeva porodice Tomić i Babić u Laktašima.

Srđan Kevac, direktor ATV-a, medijske kuće koja je dala podršku projektu „Srpska kuća“ kaže da je ova priča na ponos svih i direktnih učesnika i cijele Republike Srpske.

– Sa ponosom smo prihvatili učešće u ovom projektu. Prvo u medijskom predstavljanju i prikazu projekta, a za ovu kuću je ATV finansirao i poklonio porodici. Ponosni smo na ovo i srećni jer smo uspjeli da pomognemo nekome u ovim teškim vremenima i to u uslovima i kada je naša medijska kuća pogođena sankcijama. Ipak pokazujemo da svi možemo da pomognemo bez obzira u kakvoj se situaciji nalazimo i upravo želimo da i drugi tako postupaju – rekao je Kevac i dodao da će ATV i dalje biti tu i pomagati.

Foto: topportal.info

Načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je na svečanosti dodjele ključeva da su Gambelići do sada živjeli u dosta skromnim uslovima, ali da će od danas živjeti u novoj i savremenoj kući.

Avdalović se zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj akciji, naručito donatorima iz Laktaša i Banjaluke koji su uložili najviše truda i novca.

– Želim vam da dugo godina živite u ovoj kući i da vas petero kada odete svojim putem stvorite svoje domove – rekao je Avdalović i dodao da je danas lijepo biti načelnik Nevesinja.

Foto: topportal.info

Gambelići su sa petoro djece do sada živjeli u tridesetak kvadrata prostora, a od danas imaju normalan dom od sedamdesetak kvadrata.

– Sada imamo pravi dom i krov nad glavom. Hvala svima – kaže Milenko Gambelić.

Veliborka Gambelić kaže da su bili iznenađeni kada su čuli da će dobiti novi dom. Njoj će posebno biti lakše u obavljanju kućnih poslova.

Porodica Gambelić broji petero djece. Najstarije ima 14 godina, a najmlađe 4 godine. Zaposlen je jedino otac.

Podsjetimo, akcija za izgradnju kuće Gambelićima pokrenuta je prije tri mjeseca, a nakon što su urađeni pripremni radovi, montažna kuća stigla je sredinom avgusta u Nevesinje.

Projekat „Srpska kuća“, koji podrazumijeva izgradnju i opremanje montažnih kuća za višečlane porodice, pokrenule su Gorica Dodik, Biljana Petković i Jelena Trninić Milićević iz Laktaša.

Kada je u pitanju Nevesinje, aktivisti iz ovoga mjesta Nataša Đogić, Slađa Brenjo, Maja Radovanović, Saša Brenjo i Milutin Samardžić uspjeli su pokrenuti akciju zahvaljujući kojoj će sedmoročlana porodica Gambelić dobiti novi dom od 73 kvadrata.

Uručenje ključeva Gamelićima održano je u prepunoj dvorani Kulturnog centra Nebojša Glogovac. U programu su nastupile etno-grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“, plesna grupa „Let’s dens“ i Dječji vrtić „Sveta Evgeija – carica Milica“.

Foto: topportal.info