Gradonačelnik Boris Jerinić o radu, idejama i projektima: Zidamo budućnost Doboja

8
Foto: Grad Doboj

Poštovanje prošlosti i tradicije i podrška izgradnji zdrave budućnosti – to su dva odgovora koja sam dao prvenstveno sam sebi, na pitanje šta će mi biti prioriteti u radu na funkciji gradonačelnika Doboja.

Ida se ne lažemo, o tome sam razmišljao intenzivno još dok sam obavljao dužnost zamjenika gradonačelnika, prije dvije godine. Jer dobra priprema je jedini dobar odgovor na izazove.

Nikome, pa ni meni, nije bilo lako preuzeti ovakvu obavezu u aktuelnim, turbulentnim vremenima. Funkcija i vlast u datom momentu su ogromna odgovornost i obaveza i kao gradonačelnik Doboja sam morao dobro razmisliti – gde da usmjerim osnovne pravce rada.

Kada sam krajem 2018. došao na čelo svoje lokalne zajednice, neminovno sam već imao viziju i pravce kojim želim ići. Ali i veliku inspiraciju i uzor u liku čovjeka koji je, ne samo meni, pokazao šta su čvrstina stavova i principa, šta je hrabrost i beskompromisnost kada je u pitanju život i budućnost. Milorad Dodik je sasvim sigurno ličnost na koju sam se mogao osloniti u svakom pogledu.

Mladi

Jedan od prioriteta bila mi je podrška mladim parovima koji otpočinju zajednički život, formiraju osnovnu ćeliju društva, porodicu, rađaju djecu i obnavljaju osnovno tkivo društva i države. Srećan sam što je prijedlog o kupovini stotinu stanova za mlade dobio jednodušnu podršku Skupštine grada.

Priča mladog bračnog para Ristić, Marije i Aleksandra, zdravstvenih radnika koji su odlučili da se vrate iz inostranstva i nastave život u svom gradu, jer imaju sopstveni dom, dala mi je potvrdu da idem pravim smjerom.

Dodatno sam predložio da parovi koji dobiju troje djece automatski dobijaju stan u vlasništvo, umjesto da ga steknu nakon 20 godina, te je tako cijela priča nadograđena i elementom pronatalitetne politike.

Podrška je stigla sa svih strana, pa i izvan granica naše zemlje. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zajedno sa mnom uručila ključeve stanova u trećoj podjeli, oduševljena je projektom i dala nam je vjetar u leđa.

Ponosni na istoriju

Zahvalan sam prethodnom gradonačelniku, koji je čvrsto postavio okvire i ciljeve koje treba slijediti, i tu greške nema. Intenzivno se radi. Podsticanje privrednog razvoja, vraćanje epiteta najvećeg saobraćajnog čvorišta u širem okruženju.

Omogućavamo gradnju, radimo na obezbjeđenju uslova za kapitalne projekte autoputeva, pripremamo gradsko građevinsko zemljište.

Doboj je grad čiji dijelovi vodovoda potiču iz 1915. godine, a najstarija ulica, kojoj je vraćen prvobitni naziv Kralja Aleksandra, moderno je projektovana i urađena prije ravno stotinu godina.

Upravo taj plan rekonstrukcije jednog od najstarijih dijelova grada natjerao me je da se više pozabavim prošloću i njenim nasljeđem. Šta je čovjek koji se ne ponosi istorijom svog roda? Kakav je to grad koji ne čuva i ne njeguje tragove svog postojanja?

Djeca, osmijeh i prinove

Kada sam stupao na ovu dužnost znao sam da neće biti lako. Ali nije mi žao ni truda ni vremena. Kada prođem gradom, srećan sam kad vidim promjene, građevinske mašine, ljepše i bolje okruženje. Kada sretnem nekoga od onih koji su uz pomoć lokalne vlasti dobili krov nad glavom, počašćen sam iskrenim osmijehom, najavom prinove.

Eto, sada sve češće obilazim i oko Sokolskog doma, koji rekonstruišemo, i zamišljam tu djecu, koja će zahvaljujući i podršci iz grada, biti rođena ovdje, i kao njihovi pradjedovi raditi prvi kolut naprijed na parketu nove sale.

I kada me pitate je li teško, teško je. A ima li zadovoljstva – ima, i to do neba! I da ne zaboravim, nastavljamo dalje, okupljeni za Doboj.