Grajf: Živanović ratnik na bojnom polju traganja za istinom i pravdom

11
Foto: ekspres.net

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf izjavio je u Londonu da će pokojni akdemik Srboljub Živanović ostati upamćen kao ratnik na bojnom polju traganja za istinom i pravdom, kao i neko ko nikada nije bio spreman na trule kompromise.

Grajf je tokom sinoćnje komemoracije Živanoviću istakao da je taj akademik i suosnivač Fondacije za sjećanje na Jasenovac i Holokaust uvijek bio posvećen traženju istorijske istine bez kompromisa i popuštanja pod pritiscima, te da je do kraja ostao vjeran principima.

– U sadašnjem svijetu, ljudi su veoma skloni da prave kompromise jer oni olakšavaju život. To postaju truli kompromisi ako se radi o pitanjima istine i laži, pravde i nepravde. Profesor Živanović nikada nije bio spreman na takve kompromise – rekao je Grajf tokom komemoracije koju je organizovala Fondacija za sjećanje na Jasenovac i Holokaust.

Direktor Fondacije Dragana Tomašević izjavila je da će ova ustanova nastaviti da ide Živanovićevim stopama i da „govori u ime onih čija je ćutnja vječna“.

Ona je napomenula da je Živanović bio ličnost vanserijskog kalibra, ali nevjerovatno skroman i pobožan čovjek.

Doktor Vladimir Umeljić ukazao je da istraživanja jasenovačkog sistema hrvatskih koncentracionih logora smrti Živanoviću nisu donijela samo poštovaoce, već i protivnike.

– Ovde se ne misli na legitimne razlike u mišljenju već o niskim i nedostojnim napadima i uvredama, koje su, što je začuđujuće, dolazile prevashodno sa srpske strane. Živanović je dostojno istrajavao na ovakve teško svatljive napade što je samo svjedočilo o njegovoj moralnoj nadmoćnosti. Time on ostaje uzor svima onima koji dolaze poslije njega i koji misle dobro svom narodu – porčuio je Umeljić.

Ovoj komemoraciji, prethodilo je nekoliko komemoracija u Londonu, koje su u proteklih nekoliko semica održane u institucijama i društvima kojima je pokojni Živanović pripadao, saopšteno je iz Fondacije za sjećanje na Jasenovac i Holokaust.

Komemoracije Živanoviću koji se do kraja života beskompromisno borio za istinu o Jasenovcu održane su ranije u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci i Srpskoj akademiji nauke i umetnosti u Beogradu.

Akademik Srboljub Živanović, jedan od najpoznatijih istraživača o genocidu u ustaškom logoru Jasenovcu, preminuo je 1.januara u 90. godini u Londonu gdje je i sahranjen na pravoslavnom groblju.

Živanović je rođen 1933. godine u Sarajevu, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta i 1964. godine postao jedan od najmlađih doktora nauka.

Bio je osnivač Udruženja antropologa Jugoslavije i član velikog broja domaćih i međunarodnih naučnih udruženja, a izabran je za člana Akademije nauka Republike Srpske 23. maja 2013. godine.

Za svoj rad u bioantropologiji, paleopatologiji, kao i na polju medicine, odlikovan je brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, a Srpska pravoslavna crkva ga je odlikovala Ordenom Svetog Save za doprinos u radu na identifikaciji moštiju despota Stefana Lazarevića u manastiru Koporinu.

Otkrio je najstarije ostatke praistorijskog čovjeka na teritoriji nekadašnje Jugoslavije u Žitištu i Bačkom Petrovcu, utvrdio autohtonost stanovništva Balkana i šire Panonije i postavio novu metodiku utvrđivanja pola na skeletnim ostacima čovjeka, te našao niz novih elemenata u oblasti anatomije čovjeka, uporedne anatomije, antropologije i paleopatologije.

Najveći dio svog radnog vijeka proveo je kao redovni profesor na jednom od najstarijih medicinskih Fakulteta na svijetu Sveti Bartolomej na Univerzitetu u Londonu, a bio je gostujući profesor na nekoliko univerziteta u svijetu, ukuljučujući Univerzitet u Oksfordu.

Autor je više od 30 knjiga od kojih je knjiga „Bolesti drevnih ljudi“ postala priručnik iz oblasti bioantropologije širom svijeta, kao i više od 150 naučnih radova u stručnim i akademskim časopisima, uključujući i čuveni časopis „Nejčr“ sa radom o Đerdapskim skeletnim serijama.

Suosnivač je fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust sa sedištem u Londonu, kao i predsjednik Komisije za istraživanje istine o Jasenovcu, čiju je Deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH usvojila Narodna skupština Republike Srpske 2015.godine.