Graorac: Mnogo srpskih civila ubijeno u Konjicu, ali Uzunovićeva nije presuđivala

11
Foto: presscentar.uns.org.rs

Mnogo je srpskih civila ubijeno tokom rata na području Konjica samo zbog imena i prezimena, čitave porodice zatrte, ali sudija Sena Uzunović nije presuđivala za te zločine, izjavila je predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac.

Uzunovićeva je sudija koja je zamijenila Mirsada Striku u procesu koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Graorčeva je navela da izborom Uzunovićeve za sudiju u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nije dobijeno ništa novo, niti drugačije u odnosu na ranije.

– Generalno, sudije koji sude i presuđuju Srbima nisu se do sad pokazali u pravnom svjetlu realni da bismo mogli reći da su sudili po pravu i pravdi. Većinom su to bili oni koji se nisu pokazali ni u postratnom periodu, a u ratu da ne govorimo – navela je ona.

Nisu, kako ističe, pronalazili načine da kazne počinioce gnusnih zločina nad Srbima, nad civilima koji su nevino ubijani u svojim kućama, na njivama, o velikim pravoslavnim praznicima.

Graorčeva pita da li je Uzunovićeva učinila išta, ili bar ukazala, ako nije presuđivala za zločine u Konjicu u kojem je radila.

– Mnogo je civila Srba ubijeno na području Konjica samo zbog svog imena i prezimena, čitave porodice zatrte, da danas nema ko da im svijeću upali. Kako onda očekivati da bude objektivna, nepristrasna i da kaže da je ovo čisto politički proces, uperen, ne protiv Dodika, već protiv predsjednika, protiv Republike Srpske – istakla je Graorčeva.

Ona je ocijenila da Sud BiH nije mjesto gdje će Srbi naći pravdu i da zbog toga ne vjeruje da će se išta bitno promijeniti, posebno što se u predmetima ratnih zločina nad Srbima, gdje postoje evidentni dokazi i činjenice, odugovlači sa procesima ili zločinci bivaju oslobođeni.

– Da ne govorim o ovom nasilnom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji nije zabilježen u sudskoj praksi, da odgovaraš jer si sprovodio odluke najviše institucije – navela je Graorčeva.

Ovo se, kako naglašava, nigdje i nikad nije dogodilo, pa zato ovaj sud Srbi i ne mogu doživjeti kao sud koji će suditi po pravdi.

Graorčeva kaže da očekuje samo nastavak hajke na Srpsku, na zakonski donesene odluke, na legalne organe Srpske, na našu riječ i sve Srbe koji žive na ovom prostoru.

U Sudu BiH danas je održano ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept odbrane i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.