Grlić Radman: Bošnjaci da pokažu razumijevanje za Hrvate ako žele zajednički život

168
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da bi bošnjački narod morao da pokaže više razumijevanja za hrvatske zahtjeve ako žele zajednički život u BiH.

Grlić Radman je istakao da je cilj pokušaja političke majorizacije Hrvata u BiH da se Federacija BiH na puzajući način pretvori u bošnjački entitet.

On je ukazao da je stabilnost BiH istorijski uvijek zavisila od dogovora Srba, Bošnjaka i Hrvata i da je tako i sada, te da nije bitno koliko kojeg naroda ima.

Hrvatski šef diplomatije smatra da bi održavanje narednih opštih izbor u BiH na stari način i u neregularnim uslovima značilo političku eutanaziju Hrvata.

On ističe da Hrvati moraju biti ravnopravno zastupljeni i legitimno politički predstavljeni i da se to jedino može ostvariti promjenom Izbornog zakona.

– To što žele Hrvati nije traženje nekog specijalnog statusa – rekao je Grlić Radman i dodao da su Hrvati u BiH konstitutivan i istorijsko autohton narod koji je ovog trenutka u najlošijem položaju.

Naveo je da su Hrvati u BiH majorizovani jer već tri puta njihovog predstavnika u Predsjedništvu BiH biraju pripadnici drugog naroda.

– A posebno za hrvatsku poziciju postoji opasnost da im se izaberu predstavnici u Domu naroda jer bi se time izgubio mehanizam odbrane vitalnog nacionalnog interesa – rekao je on za riječki Novi list.

Ocjenjuje da su politički predstavnici Hrvata u zadnjih nekoliko mjeseci pokazali izuzetnu kooperativnost i prvi ponudili konkretna rješenja za izbornu reformu, te bili spremni na kompromise.

– Ali na kraju ipak znaju koja je njihova crvena linija koju nikada neće preći. Šta bi oni više trebalo da učine da bi se postigao dogovor? Ukinuti sami sebe kao politički narod? Njih je oko 500.000, najmalobrojniji su i zbog toga su najranjiviji – rekao je Grlić Radman.

On je naveo da su pregovori o izbornoj reformi u BiH zakašnjeli proces koji je pravi zamah dobio u proteklih šest mjeseci, dodajući da su protekle 22 godine na djelu puzajući procesi u kojima su direktnim intervencijama visokih predstavnika dijelovi Izbornog zakona prilagođavani političkim trenucima.

– A onda se pokazalo da je na djelu bio politički inženjering koji je rezultirao političkom diskriminacijom Hrvata, koji su time ostali bez svojih osnovnih političkih prava konstitutivnog naroda koji su bili predviđeni slovom i duhom Dejtonskog sporazuma, a samim time i Ustavom BiH – rekao je Grlić Radman.

Govoreći o obraćanju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na sjednici NSRS, naveo je da je Čoviću u interesu da razgovara sa svima koji participiraju u vlasti i koji su dio političkog ustrojstva BiH.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti aktivno da djeluje i podržava dalje pregovore političkih aktera u BiH za postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona.