Grlić Radman: Pravedan Izborni zakon – garant za stabilnu BiH

0
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska je zainteresovana za položaj Hrvata u BiH i iskreni zagovarač BiH na njenom evroatlantskom putu i samo je pravedan Izborni zakon garant za stabilnu BiH, poručio je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman u Splitu.

Radman, koji je učestvovao na konferenciji „Lijepa zemlja BiH“, na kojoj je predstavljeno četvoroknjižje „Iznad crte“ zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića, rekao da su danas predstavljene četiri knjige istaknuto svjedočanstvo, ne samo o Čovićevoj političkoj borbi, nego i svi drugi aspekti koji su objedinjeni u njima, a uz političke, tu su privredni, medijski i diplomatski aspekti.

– Hrvatska po Ustavu, i kao supotpisnik Dejtonsko-pariskog sporazum, jedina je zemlja članica EU koja se BiH dijeli najdužu granicu. Smatramo da smo jedini stvarni i pravi svjedoci i oni koji imaju ekspertizu i iskustvo kada je u pitanju istorija i stvaranje moderne BiH. Hrvatska je zainteresovana za položaj hrvatskog naroda u BiH – poručio je Radman.

On je ukazao da je ustanovljeno da je, nakon gotovo 26 godina od potpisivanja Dejtonsko-pariskog sporazuma, došlo do narušavanja prava, odnosno do aberacija.

– Kao članica EU i NATO, Hrvatska je dužna da govori o položaju Hrvata u BiH. Međunarodni predstavnici koji su bili i radili u BiH mijenjali su određene članke koji su išli na štetu Hrvatima u BiH, a jučerašnjom je hrvatskom rezolucijom Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru utvrđena i neophodnost promjene Izbornog zakona kako bi Hrvati bili legitimno predstavljani na svim nivoima vlasti – rekao je Radman.

Radman je istakao da to nije situacija u Predsjedništvu, gdje je mjesto hrvatskog člana zuzeo političar koji nije izabran glasovima Hrvata, što je paradoksalno.

On je istakao da ovdje nije riječ koliko ima Hrvata u BiH, već o majorizaciji i preglasavanju, što nije u skladu sa duhom i slovom Dejtonskog sporazuma, niti Ustavom.

Radman je naglasio da je Hrvatska iskreni zagovarač BiH na njenom evroatlantskom putu.

– Kao odgovorna članica EU i NATO, Hrvatska je dužna da govori o položaju Hrvata u BiH, ali i da upozorava međunarodnu zajednicu i aktere o njihovom položaju i potrebi izmjene Izbornog zakona jer jedino pravedan izborni zakon je garant za stabilnu i funkcionalnu, te prosperitetnu BiH – naglasio je Radman.

Čović je u četiri knjige na nekoliko hiljada stranica opisao 20 godina života i djelovanja – prva je posvećena evropskom putu BiH i uključuje njegove govore u protekle dvije decenije, druga o njegovim susretima sa vjerskim velikodostojnicima, a treća sadrži intervjue i medijske nastupe, dok je četvrta fokusirana na susrete koje je imao sa svjetskim čelnicima.

– Mi smo Hrvatskoj, kao jednoj od naših domovina, predstavili sve ono što volimo u BiH. Snažno smo željeli da naglasimo sve ono za što se zalažemo u BiH, a to je njena cjelovitost i evroatlantski put, kao i suštinu BiH, tri konstitutivna naroda – rekao je Čović u izjavi za Fenu nakon predstavljanja svojih knjiga.