Grmuša: U Sarajevu likuju, a sutra bi se mogli hvatati za glavu

11
Foto: Facebook/Milko Grmuša

U Sarajevu sada uveliko likuju zbog presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Kovačević“, a sutra bi se mogli hvatati za glavu.

Ovo je za „Glas Srpske“ rekao pravnik Milko Grmuša koji je istakao da se radi o presudi sa kojom se nije saglasila Predsjedavajuća sudskog vijeća Evropskog suda za ljudska prava Gabrijele Kučko-Štadlmajer iz Austrije. Kako kaže, ona je u svom izdvojenom mišljenju jedina ušla u srž problematike ustavnog uređenja u BiH.

– Mislim da su njeni pravni argumenti sasvim na mjestu. Da se moglo u BiH sprovesti da predsjednika i članove Predsjedništva biraju svi građani, bez dominacije jednog od naroda, do rata 90-tih ne bi ni došlo. I novi Ustav BiH, baziran na Dejtonskom sporazumu, napravljen je i osmišljen kako bi ispravio sve te anomalije i uklonio strahove. Ono što je interesantno da nakon što je objavljena ova presuda niko iz američke administracije pa ni njihove ambasade u BiH nije reagovao. Nisu se oglasili, iako su skloni da komentarišu sve živo što se u BiH dešava. Mislim da je razlog toga što su i oni, kao jedni od ključnih tvoraca Dejtona, svjesni da ova odluka na najdirektniji način ruši taj sporazum i ono što on predstavlja – kaže Grmuša za „Glas Srpske“.

Navodi i da je sama presuda prepuna raznih političkih konstrukcija, što ga onda navodi na mišljenje da je evidentno postajao jak uticaj spolja, ali i iznutra na članove ovog suda da ovaj akt bude donesen kako bi se određene snage iz Sarajeva u njega „ugradile“.

– Mislim da u Sarajevu nisu svjesni šta su uradili, jer ovo BiH može nanijeti samo veliku štetu. Ako se ova presuda ne sprovede, a neće zbog protivljenja dva od tri konstitutivna naroda, BiH bi se mogla suočiti sa jedinom mogućom sankcijom, da bude isključena iz Savjeta Evrope. Oni koji su podnijeli apelaciju, ali i oni koji su je prihvatali, očigledno nisu gledali tako daleko – kaže Grmuša.

Podsjeća da je jedina ustavna organizacija koja može sprovesti sve odluke ovog suda – Republika Srpska, jer se u njoj svi građani mogu kandidovati za sve funkcije, osim za člana Predsjedništva BiH, a što se može lako riješiti.

– Ostaje pitanje šta je sa FBiH. Iz ovog se može zaključiti da je jedina moderna i demokratska organizacija u BiH upravo Republika Srpska. Jedino ono što je u njoj kontra ove odluke, jeste Vijeće naroda, ali bih opet podsjetio da je ono nametnuto od strane Ustavnog suda BiH, a na insistiranje tadašnjeg visokog predstavnika. Da zaključim, mislim da bi međunarodna zajednica trebalo konačno da se javno izjasni kakvu to BiH žele – poručio je Grmuša.

„Mak na konac“

Prema riječima Milka Grmuše, kada bi Republika Srpska poželjela i odlučila da tjera „mak na konac“, mogla bi predložiti da se članovi Predsjedništva biraju ili u Parlamentu BiH, bez nacionalne odrednice, ali uz entitetsko glasanje, ili da predsjednik Srpske automatski bude član ovog tijela.

– Može se isto tako reći da se u Dom naroda biraju četiri delegata iz Srpske, a peti u Predstavničkom domu. Znači postoji niz mogućnosti nakon kojih bi svu odgovornost mogli prebaciti na drugu stranu. Tako bi i naša priča kako ne možemo da funkcionišemo unutar BiH, a što je i sada slučaj, dobila još više smisla – navodi Grmuša.